FunX

Aanval op KOZP-activisten: "Politie had moeten ingrijpen"

foto: ANP Evert Elzinga
  1. Newschevron right
  2. Aanval op KOZP-activisten: "Politie had moeten ingrijpen"

Volendammers bekogelden afgelopen zaterdag KOZP-activisten tijdens het vreedzame protest tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. Op videobeelden is te zien dat er agenten aanwezig waren, maar dat de Volendamse geweldplegers zeker 50 minuten door konden gaan met het gooien van voorwerpen en het roepen van racistische leuzen. De KOZP-demonstranten hebben zelf geen geweld gebruikt. FunX sprak met Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete over het (gebrek aan) politieoptreden. Zij zegt dat de politie de KOZP-activisten had moeten beschermen.

Opnieuw geweld tegen KOZP

Het is opmerkelijk dat de politie niet heeft ingegrepen afgelopen weekend, toen Volendammers de KOZP-activisten met geweld belaagden. Het is namelijk niet de eerste keer dat vreedzame KOZP-activisten te maken hebben met geweld van buitenaf. In 2016 arresteerde de Rotterdamse politie 198 KOZP-activisten toen ze wilden demonstreren bij de nationale intocht in Maassluis. Bij deze arrestaties gebruikte de politie veel geweld, en daar was veel kritiek op. Toch besloot de politie dit jaar niet in te grijpen toen KOZP opnieuw te maken kreeg met geweld tijdens een vreedzaam protest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strafbare feiten

Dionne van Controle Alt Delete zegt dat er, onder toezicht van de aanwezige agenten, strafbare feiten zijn gepleegd tegen de KOZP-activisten. "De politie had moeten ingrijpen en de vreedzame demonstranten moeten beschermen in hun vrijheid van meningsuiting. Een vreedzame betoging is opzettelijk verstoord en met geweld verhinderd." Dionne zegt dat er geen enkel excuus te bedenken is waarom de politie niet heeft ingegrepen. "Dit is een keuze geweest waar de politie zich over zal moeten verantwoorden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Demonstreren fundamenteel mensenrecht

In een verklaring zegt burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam dat de demonstratie niet was toegestaan omdat die niet aangekondigd was. Volgens Dionne is dit niet helemaal waar. "Een demonstratie hoeft niet aangemeld te worden en wordt volgens de Nationale Ombudsman en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) grondrechtelijk beschermd." Dionne benadrukt dat het recht om te demonstreren een fundamenteel mensenrecht is dat nauw samenhangt met bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting. En die rechten hadden beschermd moeten worden door de politie. "Gelukkig is er heel veel bewijs en kan het niet anders dan dat de mensen strafrechtelijk vervolgd zullen worden."

Ster advertentie
Ster advertentie