Up 2 Date

Misstanden bij maaltijd- en flitsbezorging: personeel te jong en onderbetaald

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Misstanden bij maaltijd- en flitsbezorging: personeel te jong en onderbetaald

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat veel bedrijven in de maaltijd- en flitsbezorging de regels overtreden. Zo wordt het personeel niet genoeg betaald en werken bedrijven met bezorgers die nog te jong zijn. Ook zijn er volgens de inspectie onveilige werksituaties geconstateerd.

Arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie streeft naar een eerlijke, gezonde en veilige werkplek voor iedereen. Na een onderzoek waarbij 350 bezorgers en bedrijven gecontroleerd werden, constateerde de inspectie tientallen overtredingen. "Daaruit blijkt dat er veel oneerlijk en onveilig wordt gewerkt in de maaltijd- en flitsbezorging", aldus inspecteur-generaal Rits de Boer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oneerlijk

Een van de meest voorkomende overtredingen is dat jongeren onder de zestien jaar maaltijden bezorgen. Dat is sinds 2020 niet meer toegestaan. Daarnaast wordt het personeel volgens de inspectie ook niet altijd eerlijk betaald. "Onze inspecteurs komen bezorgers tegen die 20 euro krijgen voor een avond werken", zegt De Boer. "Dat is natuurlijk absoluut niet wat het minimumloon in Nederland is. Dat is ook niet het type land dat wij willen zijn."

Onveilig

Verder viel het de inspectie op dat veel jongeren werken in onveilige werkomstandigheden. "Zo staan er vaak zware producten op hoogte die eenvoudig op medewerkers kunnen vallen. Verder staan er soms veel verschillende artikelen in te smalle paden, zijn de nooduitgangen regelmatig geblokkeerd en zijn werknemers vaak niet goed op de hoogte van hoe ze moeten handelen in noodsituaties", schrijft de inspectie in hun verklaring. De betrokken bedrijven ontvangen een waarschuwing van de Arbeidsinspectie.

Ster advertentie
Ster advertentie