Up 2 Date

Er komt een verbod op flitsbezorgers onder de zestien jaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Er komt een verbod op flitsbezorgers onder de zestien jaar

Ben je jonger dan zestien jaar? Dan is het binnenkort niet meer mogelijk om te werken als flitsbezorger. Volgens Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, rijden bezorgers vaak snel op een elektrische fiets en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast is de druk om de boodschappen snel af te leveren te groot voor kinderen onder de zestien jaar, zegt minister van Gennip (CDA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die de kinderarbeidswet gaat aanpassen.

Flitsbezorging

Sinds juli 2020 mogen 13-, 14, en 15-jarigen al geen maaltijden meer bezorgen. GroenLinks en de PvdA vonden dat het verbod ook voor flitsbezorgers moest gelden. Minister van Gennip is het met hen eens en hoopt het verbod nog dit jaar in te laten gaan. Wat de precieze datum zal zijn, is nog niet bekend.

Versoepeling

De regels voor het werken in een supermarkt worden wel versoepeld. Kinderen tussen de 13 en 15 jaar mogen in plaats van tot 19:00 uur, straks tot 20:00 uur werken. Dit geldt alleen op niet-schooldagen of in niet-schoolweken. Zo moet worden voorkomen dat er te weinig tijd is voor huiswerk of 'sociale activiteiten'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Influencen

Het ministerie heeft ook gekeken of er betere regels kunnen worden gesteld voor kinderen die werken als influencer. ''Jong ondernemerschap, zoals vloggen en influencen, zijn populair. Maar dat kan ook risico's voor de mentale gezondheid en schoolprestaties met zich meebrengen'', schrijft van Gennip in een beleidsreactie. Op dit moment sluit de wet- en regelgeving voor kinderarbeid nog niet goed aan op de online werkzaamheden van kinderen. De grens tussen hobby en werk moet duidelijker worden. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt nog aan de regelgeving.

Ster advertentie
Ster advertentie