Money Moves

Ines (22): "Ik stond te springen toen ik mijn eigen geld mocht gaan verdienen"

  1. Newschevron right
  2. Ines (22): "Ik stond te springen toen ik mijn eigen geld mocht gaan verdienen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 22-jarige Ines* haar verhaal.

Naam: Ines
Leeftijd: 22
Studie: BBL-opleiding Manager Retail
Werk: Verkoopmedewerker supermarkt (30 uur)
Bijbaan: Oppassen (4 uur)
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen: €1480
Oppassen: +/- €80
Nu op betaalrekening:
€603
Nu op spaarrekening: €27.000
Studieschuld: Geen

VASTE LASTEN

Sportabonnement: €25
Autoverzekering: €120
Wegenbelasting: €20
Zorgverzekering: Betaald door ouders
Abonnementen Spotify, NL Ziet & Videoland:
€26
Telefoonabonnement: €18

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: +/- €30
Benzine: +/- €40
Shoppen: +/- €150
Uitjes: +/- €100

Hey Ines, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Momenteel doe je een BBL-opleiding in een supermarkt, kun je daar wat meer over vertellen?
"Ik ben in de supermarkt begonnen als hulpkracht. Destijds volgde ik ook een andere opleiding, maar dat vond ik niet helemaal bij mij passen. Toen heb ik de keuze gemaakt om in de supermarkt te blijven werken. Ik mocht 30 uur werken en daarnaast een opleiding volgen die mijn werkgever volledig betaalt."

Wat zijn je doorgroeimogelijkheden?
"Uiteindelijk kan ik teamleider worden of als ik hierna nog een hbo-opleiding volg assistent-filiaal manager. Maar op dit moment wil ik eerst zorgen dat ik deze opleiding haal."

Ben je tevreden met je salaris?
"Ik ben niet heel ontevreden, maar het kan altijd beter. Ik word natuurlijk ouder, dus dan ga ik wel meer verdienen."

Krijg je nog bepaalde toeslagen?
"Nee, ik krijg geen onregelmatigheidstoeslag. Ik laat wel vaak mijn overuren uitbetalen."

Hoe kom je aan de 27.000 euro die op je spaarrekening staan?
"Ik stond te springen toen ik mijn eigen geld mocht verdienen toen ik 15 was. Door altijd te blijven werken en de uren te pakken die ik kon pakken, werd het heel makkelijk voor mij om te sparen. Ik heb een auto gekocht, maar voor de rest heb ik weinig uit gegeven. Ik spaar heel veel. Daarnaast scheelt het ook dat ik werken en leren met elkaar combineer. Ik krijg eigenlijk betaald om naar school te gaan."

Waarom vind jij het belangrijk om te sparen?
"Sparen is belangrijk voor de toekomst. Alles wordt duurder. Je weet nooit wat er op je pad gaat komen en het is altijd makkelijk om geld te hebben."

Heb je ook een spaardoel?
"Ik wil voor mijn 25e 50.000 euro op mijn spaarrekening."

Heb je dat sparen van je ouders geleerd?
"Ze hebben er wel altijd voor gezorgd dat ik nu goed kan sparen. Sowieso vind ik het hartstikke fijn dat mijn ouders ervoor zorgen dat ik ook nu kan blijven sparen."

Heb je een speciale spaartechniek?
"Ik spaar elke maand 1000 euro. Het oppasgeld dat ik verdien, leg ik apart. Daar betaal ik dan een vakantie of weekendje weg van. Voor de rest kijk ik wat ik overhoud aan het einde van de maand. Dat gaat naar mijn spaarrekening of ik koop er iets leuks van."

Waar geef jij je geld graag aan uit?
"Ik let niet zo erg op wat ik koop, want ik ben nu nog jong. Als ik het huis uitga moet ik er beter op letten. Nu vind ik het leuk om dingen te doen met vrienden, zoals naar het terras of uiteten gaan. En als ik dat dan doe, dan maakt me niet uit hoe duur het is. Qua kleding koop ik ook wat ik leuk vind."

Toch geef je best weinig geld uit?
"Ja, ik geef bijvoorbeeld niet heel veel om merkkleding. Ik kijk gewoon wat ik leuk vind, maar ik hoef geen shirtje van 50 euro te kopen. Daarnaast verkoop ik mijn oude kleding, omdat ik snel ben uitgekeken op kleding. Daar verdien ik elke maand ook nog een paar tientjes mee."

Wat zijn je plannen en doelen voor de toekomst?
"Ik wil altijd door blijven sparen. Daarnaast wil ik mijn opleiding afmaken en dan kijken wat ik verder wil doen. Als ik maar iets doe dat ik leuk vind en waar ik gelukkig van word."

Heb je ook een bepaald salaris in gedachte dat je wil gaan verdienen in de toekomst?
"Ik heb altijd gezegd dat ik meer dan 2000 euro netto wil verdienen voordat ik het huis uitga. Dat vind ik wel een mooi, rond bedrag."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Ik denk niet gelukkig, want gezondheid is het belangrijkste. Het is wel makkelijk als je dingen kan doen zonder erover na te denken, zoals een dagje weg."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie