Money Moves

Timo (19): "Mijn obsessie is het vinden van nieuwe manieren om meer geld te verdienen"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Timo (19): "Mijn obsessie is het vinden van nieuwe manieren om meer geld te verdienen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 19-jarige Timo* zijn verhaal.

Naam: Timo
Leeftijd:
19
Studie:
Handel en ondernemerschap BBL
Werk:
Eerste verkoper in een motorzaak (fulltime / 6 dagen per week)
Woonsituatie:
Thuiswonend
Netto-inkomen:
€1865
Andere inkomensten:
±€100 euro per maand cadeau van oma
Nu op betaalrekening:
€1200
Nu op spaarrekening:
€18.500
Studieschuld: Geen

Vaste lasten

Zorgverzekering: €147
Autoverzekering: €147
Telefoonabonnement: €52
Spotify:
€10
Netflix: €10
Sportabonnement: €20
Wegenbelasting:
€52

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: ±€280
Benzine: ±€300
Uitjes:
±€200
Shoppen:
±€200

Hi Timo, waarom heb jij je aangemeld voor Money Moves?
"Ik vind het altijd heel interessant om te lezen hoe jongeren van mijn leeftijd er financieel gezien voor staan. Daarom leek het me interessant om een keertje mijn verhaal te delen. Sinds twee jaar ben ik serieus bezig met sparen en serieus omgaan met geld. Sindsdien ben ik ook gaan onderzoeken hoe je op meerdere manieren geld kunt verdienen, want alleen met sparen word je niet rijker. Het is een beetje een obsessie geworden."

Voor een 19-jarige heb je al een aardige spaarrekening. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
"Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat sparen belangrijk is. Mijn ouders hadden jarenlang een rekening waar ze geld op stortten voor mij. Dat geld kreeg ik op mijn achttiende. Pas sinds twee jaar kijk ik ook daadwerkelijk wat ik met mijn eigen salaris kan. Ik probeer zeker 1000 euro per maand te sparen. Dat lukt niet altijd, maar meestal lukt het wel om tussen de 600 euro en 900 euro opzij te zetten. Het is natuurlijk niet zo dat ik iedere maand kleding koop bijvoorbeeld. Als ik dat geld dan overhoud, gooi ik het gewoon op mijn spaarrekening."

Je gaat pas sinds twee jaar serieus om met geld. Hoe ging dat daarvoor dan?
"Het was vooral 'lang leve de lol'. Al het geld dat ik kreeg, ging er ook tien keer zo hard uit. Ik moest ook vaak bij mijn ouders smeken om geld te lenen. Uiteindelijk kreeg ik op mijn achttiende het geld dat mijn ouders voor me hadden gespaard. Dat was toen zo'n 12.000 euro. Daarmee heb ik meteen mijn eerste auto voor 6000 euro gekocht. Daarna werd ik serieuzer met m'n geld. Doordat ik destijds nog niet zo veel werkte en steeds meer kosten kreeg door mijn auto, moest ik toch wat serieuzer met mijn geld omgaan."

Nu werk je inmiddels fulltime. Ben je tevreden met je salaris?
"Zeker. Ik denk dat ik het goed doe voor mijn leeftijd. Natuurlijk wil je altijd meer en is het nooit genoeg, maar ik word dit jaar twintig en ik ga als het goed is mijn diploma behalen. Dan ga ik automatisch ook meer verdienen. Maar voor nu ben ik zeker tevreden."

Wat doe je precies op je werk?
"Ik werk in een grote motorzaak, inmiddels alweer vijf jaar. In eerste instantie werkte ik in de werkplaats, maar daar lag mij passie niet. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik een vlotte babbel heb en zo ben ik uiteindelijk eerste verkoper geworden. Dat houdt in dat ik de hele verkoop van de zaak zo goed als in mijn eentje run. Als het echt druk is, springt er gelukkig wel altijd een collega bij."

Is het fulltime werken wel een beetje te combineren met je opleiding?
"Mijn werkgever weet dat ik een BBL-opleiding doe, dus we hebben ook goede en duidelijke afspraken gemaakt. Als ik meer tijd nodig heb voor school, dan is het geen probleem als ik er twee dagen niet ben. Wat dat betreft is het heel flexibel."

En hoe zit het met je collegegeld? Betaal je dat zelf?
"Ik heb met mijn werkgever de afspraak dat ik het collegegeld zelf betaal zolang ik studeer. Dat betaal ik ook meteen in een keer voor het hele jaar. Zodra ik mijn diploma heb behaald, betaalt mijn werkgever uiteindelijk alles terug. Dat is helemaal top geregeld."

Hoe is je obsessie om meer geld te verdienen ontstaan?
"Social media heeft veel invloed op me gehad. Je ziet heel veel mensen die het financieel goed hebben en toen dacht ik: dat wil ik ook. Daarom ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Op dit moment heb ik nog geen andere inkomstenbronnen naast mijn werk. Maar het is mijn doel om in vastgoed te gaan investeren. Daarom ben ik er heel veel over aan het lezen. Ik ben voorlopig nog in de ontdekkingsfase."

Trouwens, ik zie dat je een aardig bedrag aan boodschappen kwijt bent per maand. Hoe komt dat?
"Ik doe grotendeels mijn eigen boodschappen. Omdat ik nog thuis woon, wil ik niet dat mijn ouders letterlijk alles voor me betalen. Ook kom ik vaak laat thuis en dan wil ik niet dat mijn ouders telkens rekening met mij moeten houden, dus dan kook ik voor mezelf."

Wat is jouw spaardoel voor de toekomst?
"Ik wil er eigenlijk voor zorgen dat ik voor het eind van dit jaar 25.000 euro op mijn spaarrekening heb. Ik weet niet of het me gaat lukken, maar ik doe er mijn best voor."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Eerlijk gezegd, denk ik van wel. Als je veel geld hebt en financieel vrij bent, leef je veel makkelijker omdat je dingen kunt ondernemen zonder dat je je steeds druk hoeft te maken om je bankrekening."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie