Up 2 Date

Tv-programma 'Propaganda': kapotte koelkast was aanleiding voor 'dansen met Janssen'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tv-programma 'Propaganda': kapotte koelkast was aanleiding voor 'dansen met Janssen'

In de aflevering van het televisieprogramma Propaganda die vanavond wordt uitgezonden, wordt gesteld dat het 'dansen met Janssen'-besluit gemaakt is vanwege een kapotte koelkast waar Janssen-vaccins in lagen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigt dat er inderdaad sprake was van een defecte koelkast, maar stelt dat dit volledig losstond van het gegeven advies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bederven

Jongeren mochten in eerste instantie niet met Janssen worden gevaccineerd vanwege het risico op bijwerkingen. Dit advies veranderde op 7 juni, toen er een lading vaccins dreigde te bederven vanwege een defecte koeling.

De Janssenvaccins waren vooral bij jongeren in trek, doordat zij van dit vaccin slechts één shot nodig hadden om toegelaten te worden in het nachtleven. Op dat moment waren ze echter nog niet volledig beschermd tegen het coronavirus. Daardoor ontstond er een flinke piek in de besmettingscijfers en moesten de versoepelingen weer worden teruggedraaid.

Volgens epidemioloog Amrish Baidjoe zijn jongeren op grote schaal misleid.

Ontkent

Het ministerie van Volksgezondheid ontkent dat de kapotte koelkast de aanleiding was voor het 'Dansen met Janssen'-advies: "In die tijd kwam een voorraad Janssen beschikbaar die we wilden inzetten voor doelgroepen die snel klaar willen of soms moeten zijn met vaccineren, zoals militairen op missie, daklozen maar ook jongeren", aldus het ministerie. Daarnaast wilde het ministerie jongeren vanwege het naderende vakantieseizoen zo snel mogelijk de mogelijkheid bieden om beschermd op reis te gaan en een "normaler en opener leven te kunnen leven".

Propaganda is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 3.

Ster advertentie
Ster advertentie