Up 2 Date

Saudische mensenrechtenactivist veroordeeld tot celstraf van ruim 5,5 jaar

foto: Facebook: Loujain Al-Hathloul
  1. Newschevron right
  2. Saudische mensenrechtenactivist veroordeeld tot celstraf van ruim 5,5 jaar

De Saudische mensenrechtenactivist Loujain al-Hathloul is gisteren veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en acht maanden. Het is niet helemaal duidelijk waar ze precies voor is veroordeeld, maar volgens Elke van Amnesty International heeft het te maken met het feit dat al-Hathloul streed voor emancipatie in Saudi-Arabië. Elke was vanochtend te gast in Start, waar ze alles vertelde over deze zaak.

Saudische mensenrechtenactivist veroordeeld tot celstraf van 5,5 jaar

Celstraf

Officieel wordt al-Hathloul schuldig bevonden aan spionage en samenzweringen tegen het Saudische koninkrijk, maar volgens Elke zijn dat niet de echte redenen waarom de 31-jarige activist vastzat. "Saudi-Arabië gebruikt altijd vage aanklachten om activisten te veroordelen. Ze is officieel veroordeeld voor 'het samenwerken met de vijand', maar eigenlijk is de echte reden dat ze actievoert voor betere mensenrechten in Saudi-Arabië."

Al-Hathloul zit door de beschuldigingen al bijna drie jaar vast, maar hoeft daarom ook niet meer de hele straf uit te zitten. De drie jaar die ze al vast zat wordt namelijk van haar straf afgehaald en ook is 2,5 jaar van haar straf voorwaardelijk. Als alles volgens plan verloopt kan al-Hathloul over een paar maanden vrijkomen, wel heeft ze dan nog een reisverbod van vijf jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marteling

Hoewel er nu een beetje licht aan het einde van de tunnel is, neemt dat niet weg dat de afgelopen jaren een hel voor al-Hathloul zijn geweest. Zo beweert ze jarenlang te zijn gemarteld tijdens haar gevangenschap. Volgens Elke is er ook een kans dat ze alsnog haar voorwaardelijke straf in de gevangenis door moet brengen. "Ze zal erg moeten oppassen zodra ze vrij komt, maar het is de vraag of ze dat gaat doen. Vaak zie je dat activisten na een straf gewoon weer doorgaan waar ze gebleven zijn, omdat ze het belangrijk vinden om op te komen voor mensenrechten."

Niet voor niets

Al-Hathlouls activisme is gelukkig niet voor niets geweest. Het heeft aan de ene kant voor verandering gezorgd, maar aan de andere kant is er nog veel ongelijkheid en onrechtvaardigheid. "Al-Hathloul was een van de weinige vrouwen in Saudi-Arabië die uit protest autoreed toen dat nog verboden was. Steeds meer vrouwen sloten zich bij het protest aan en in 2018 heeft de huidige kroonprins vrouwen het recht gegeven om auto te rijden. Hoewel dit aan de ene kant goed is, heeft hij tegelijkertijd de activisten die zich hiervoor inzetten wel gevangengezet. De regering heeft een aantal hervormingen doorgevoerd om goodwill te kweken bij andere landen, maar ondertussen zijn de mensenrechten nog steeds heel erg slecht."

Ster advertentie
Ster advertentie