Up 2 Date

Saudische vrouwen mogen eindelijk autorijden en krijgen bloemetje van agenten

foto: BBC
  1. Newschevron right
  2. Saudische vrouwen mogen eindelijk autorijden en krijgen bloemetje van agenten

In Nederland mag iedereen boven de 18 jaar autorijden, maar in Saudi-Arabië ligt dat heel anders. Het rijden van een auto is een soort symbool om gehoord te worden en serieus genomen te worden als Saudische vrouw. Jarenlang werd het ze verboden, maar dat lijkt nu eindelijk voorbij.

keerzijde

Deze verandering komt o.a. door kroonprins Mohamed Bin Salman, die zijn land moderner wil maken. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan, want hoewel politieagenten als gebaar bloemen uitdelen aan vrouwen die achter het stuur zitten, laat de regering nog steeds vrouwen arresteren die bij de #women2drive beweging zitten. Daarnaast is seksuele intimidatie iets waar veel dames nu voor vrezen.

mannenwereld

Saudi-Arabië was het enige land in de wereld waar vrouwen nog niet mochten rijden. Het is leuk dat dit nu kan, maar op het gebied van vrouwenrechten valt er nog heel veel te veranderen. Saudische vrouwen hebben voor heel veel handelingen en besluiten nog steeds toestemming nodig van een mannelijk familielid. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet zelfstandig de keuze maken om te reizen, een bankrekening te openen of dragen wat ze willen.

In Saudi-Arabië leven vrouwen dus nog steeds een mannenwereld...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie