Up 2 Date

Meeste coronamaatregelen verlengd tot 20 mei, evenementen tot 1 september afgelast

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meeste coronamaatregelen verlengd tot 20 mei, evenementen tot 1 september afgelast

Mark Rutte heeft vanavond Nederland opnieuw toegesproken om een update te geven over de huidige coronamaatregelen. De meeste maatregelen blijven van kracht, in ieder geval tot 20 mei. Volgens Rutte staan we 'aan het prille begin van de weg terug' en heeft hij dagenlang geworsteld met 'duivelse dilemma's'.

De versoepelde maatregelen hebben vooral betrekking op kinderen. Zo mogen de basisscholen vanaf 11 mei weer open, onder bepaalde voorwaarden. Middelbare scholen daarentegen blijven tot 1 juni gesloten. Tevens mogen kinderen tot 12 weer in teamverband gaan sporten, kinderen van 12 tot 18 jaar moeten hierbij minimaal anderhalve meter afstand houden.

Strenge maatregelen

De rest van de coronamaatregelen blijven intact. Zo roept Rutte Nederlanders op zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen de deur uit te gaan voor noodzakelijke redenen, zoals boodschappen doen.

Tevens blijven tot 20 mei verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers. Ook contactberoepen, zoals kappers, mogen tot die tijd niet heropend worden. De onzekerheid voor deze beroepen is nog te groot, volgens de premier.

Evenementen

Daarnaast heeft Rutte na veel onduidelijkheid bevestigd dat alle evenementen tot en met 1 september zullen worden afgelast. Nederland ziet dus een vrijwel festivalloze zomer tegemoet en ook eredivisiewedstrijden gaan niet door. De premier noemt die maatregelen 'zuur', maar onvermijdelijk. Maar de afbouw moet "stap voor stap" worden geregeld, zegt hij. "De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander", aldus Rutte.

Ster advertentie
Ster advertentie