Up 2 Date

Nu al datalek bij een van de mogelijke corona-apps

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nu al datalek bij een van de mogelijke corona-apps

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een zogeheten 'corona-app', maar dat blijkt niet zonder slag of stoot te gaan. Bij een van de mogelijke corona-apps, COVID19 Alert, is een datalek gevonden.

Namen, emailadressen en wachtwoorden

Tijdens het beschikbaar stellen van de zogeheten broncode is een bestand mee gekopieerd. Hierdoor zijn zo'n honderd tot tweehonderd namen, mailadressen en versleutelde wachtwoorden uitgelekt. Dat bevestigt Sander de Vries aan ANP, een van de initiators, na een bericht hierover bij RTL Nieuws.

Geen onderdeel van app

De gegevens zijn wel afkomstig uit een ander project en waren geen onderdeel van de app zelf. Volgens de maker zijn deze vanwege de druk om de code snel openbaar te maken, per ongeluk niet verwijderd terwijl dat wel had gemoeten. "Een menselijke fout. Dat is niet goed, maar we hadden een half uur de tijd om de code online te zetten. Iedereen probeert iets goed te doen, dat dit dan gebeurt is heel sneu. We hebben in elk geval geen enkel commercieel doel."

Vervolg

Inmiddels zijn de gegevens wel verwijderd. De ontwikkelaars hebben de mensen op die de informatie eraf hebben gehaald verzocht om hier niets mee te doen. De personen wiens gegevens zijn uitgelekt worden hiervan op de hoogte gebracht.

Ster advertentie
Ster advertentie