Up 2 Date

Gerzon (23) zwierf ooit nachtenlang over straat als thuisloze

  1. Newschevron right
  2. Gerzon (23) zwierf ooit nachtenlang over straat als thuisloze

Dakloos worden, het zal je maar gebeuren. Dat was heel lang de realiteit voor Gerzon Soenarto (23). Op z'n vijftiende verloor zijn moeder haar huis en werd Gerzon ook nog eens vader van z'n eerste kind.

Geen ideale thuissituatie

Hij kwam al vroeg zonder onderdak te zitten door verschillende factoren. Z'n moeder was alcohol- en drugsverslaafd, manisch depressief en had borderline. Gerzon's vader was niet in beeld. De meest logische stap was daarom verhuizen naar z'n oma in Amsterdam Noord. Maar het botste ontzettend tussen de twee. Gerzon bleef weg van huis en liet soms dagenlang niks van zich horen. De jonge dromer vond het stoerder om met foute vrienden te hangen en samen muziek te maken.

EINDHOVEN

De geboren Amsterdammer heeft in Zuidoost, West en Noord gewoond. Maar ook in Eindhoven. Via zijn MBO 1-opleiding leerde Gerzon een meisje uit die stad kennen, met wie hij een relatie begon. Samen met haar is Gerzon naar Eindhoven vetrokken zonder iemand ervan op de hoogte te stellen. Ze raakte zwanger, maar hun relatie kreeg een zware klap door de doodgeboorte van hun kind.

Zware nachten

Door de relatiebreuk vertrok Gerzon weer naar Amsterdam, maar hij kon bij niemand terecht. Daarom zwierf hij soms nachtenlang op straat, totdat hij een geheime spot in de Bijlmerflat Gouden Leeuw ontdekte.

"Ik sliep niet op een bankje, want ik hield daar niet van. Ik bleef de hele nacht doorlopen en dan ging ik een beetje hosselen om aan m'n geld te komen. Als ik genoeg geld had, boekte ik een hotelletje. Soms had ik dat niet en dan ging ik naar Gouden Leeuw."

De goede richting

Inmiddels gaat het steeds beter met Gerzon. Hij vond het eerst lastig om hulp te vragen, maar hij heeft uiteindelijk toch aangeklopt bij het jongerenloket. Via een lange weg met verschillende instanties, heeft hij nu een gedeelde woning met andere jongeren in de wijk Holendrecht (Zuidoost). Daarnaast werkt Gerzon aan veel jongerenprojecten via de gemeente. Zo gaat hij onder andere langs scholen om te vertellen over het daklozenbestaan.

Liefde

Ook in de liefde gaat het stukken beter. Gerzon en zijn nieuwe vriendin hebben in oktober een kindje gekregen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FunX kookt

FunX staat op donderdag 8 december de hele dag in het teken van thuisloze jongeren. Overdag verschijnt er interactieve special die gemaakt is in samenwerking met NOSop3 en 's avonds worden de jongeren getrakteerd op een diner in het ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht. Daar koken FunX-dj’s voor de thuisloze jongeren en hun begeleiders. Dit doen ze onder begeleiding van Yvette Dorsiel, ook wel de Mama van Amsterdam Zuid-Oost genoemd. Daarnaast komen er diverse artiesten optreden, zoals Adje, Lady Bee, Rochelle en Zefanio.

Ster advertentie
Ster advertentie