Naar homepage
Up 2 Date

Animatie toont hoe ver coronavirus zich kan verspreiden bij hoesten

bron: YouTube: Aalto University
  1. Newschevron right
  2. Animatie toont hoe ver coronavirus zich kan verspreiden bij hoesten

Finse onderzoekers en experts bestudeerden in een nieuw onderzoek hoe makkelijk en snel het coronavirus zich kan verspreiden als je je ergens binnen bevindt. Het onderzoek toont aan hoe extreem kleine druppeltjes zich door de lucht verstuiven en verspreiden bij het hoesten, niezen of zelfs praten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minutenlang in de lucht

In een animatievideo die de onderzoekers uitbrachten is te zien hoe die verstoven deeltjes zich minutenlang over maar liefst drie gangpaden in een goed geventileerde supermarkt kunnen verspreiden. Het gevaarlijke virus verspreidt zich dus enorm makkelijk terwijl jij nietsvermoedend op zoek bent naar toiletpapier. Na het zien van de beelden wil je waarschijnlijk niet 1,5, maar 20,5 meter afstand houden. Professor Ville Vuorinen van de Aalto University werkte mee aan het onderzoek en legt uit:

"Als iemand met een coronabesmetting hoest en daarna wegloopt, laat diegene extreem kleine verstoven deeltjes in de lucht achter die het coronavirus dragen. Deze deeltjes kunnen dan uiteindelijk in de luchtwegen eindigen van anderen die in de buurt zijn."

Vraagtekens

Hoewel de video nu enorm veel gedeeld wordt, zijn er ook mensen die kritisch zijn. Zo vertelde viroloog Anne Wensing in Op1 dat de animatie niet overeenkomt met de werkelijkheid. ''Dit is geen reële situatie, want zo zien virussen er niet uit. [...] Virussen zijn niet zo groot en dit is ook geen virus dat zich over lange afstanden verspreid.'' Waar de animatie precies op gebaseerd is, kan ze niet beoordelen, omdat het uitgebreide onderzoek nog niet in te zien is.

Ster advertentie
Ster advertentie