Up 2 Date

Europese Unie en Verenigd Koninkrijk sluiten eindelijk Brexit-deal

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Europese Unie en Verenigd Koninkrijk sluiten eindelijk Brexit-deal

Jarenlang heeft het geduurd, maar donderdag was het dan eindelijk zover: de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een Brexit-deal ondertekend. De partijen lagen wekenlang met elkaar in de clinch, maar vlak voor Kerst is het hen dan toch gelukt om er samen uit te komen.

Grote doorbraak

De Britten zijn enorm tevreden met de deal. "Deze overeenkomst maakt een nieuwe relatie mogelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, een die we altijd hebben gewild", stelt een woordvoerder van de Britse regering in een verklaring. "Een florerende handelsrelatie tussen een soeverein Verenigd Koninkrijk met zijn Europese partners."

EU-voorzitter tevreden

De Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde de overeenkomst "eerlijk en gebalanceerd" in een toespraak kort na afronding van de deal. Toch benadrukt ze dat er ook hierna nog veel werk te verrichten is.

Jarenlange onderhandelingen

Eind 2016 hield het Verenigd Koninkrijk een referendum over de toekomst van het land in de Europese Unie. Een meerderheid stemde voor een zogeheten 'Brexit' - het vertrek van het VK uit de EU. Dit leidde echter tot veel onzekerheid en jarenlange onderhandelingen, die telkens stukliepen. Nu, vier jaar later, is het dan eindelijk zover en is er toch een deal gekomen.

Ster advertentie
Ster advertentie