Naar homepage
Up 2 Date

Politie geeft waarschuwing: 'Bij bedreiging op oudejaarsavond wordt dienstwapen niet geschuwd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie geeft waarschuwing: 'Bij bedreiging op oudejaarsavond wordt dienstwapen niet geschuwd'

De politie gaat met Oud & Nieuw extra streng handhaven dit jaar en zal strenger optreden wanneer er geweld tegen hen wordt gebruikt. Dat vertelt Nationaal Commandant jaarwisseling Max Daniel woensdagavond aan Nieuwsuur.

'Dienstwapen wordt niet geschuwd bij bedreiging'

Dit jaar gelden er op Oudejaarsavond een vuurwerkverbod en een reeks coronaregels, waardoor deze anders zal zijn dan normaal. De politie verwacht dan ook meer ongeregeldheden en zal extra mankracht gaan inzetten. De Nationaal Commandant maakt duidelijk dat er bij agressie tegen agenten hard wordt opgetreden. "Als politiemensen zich bedreigd voelen, kunnen ze overgaan tot het trekken en gebruiken van hun dienstwapen. Daar waarschuw ik voor."

Meer geweld door vuurwerkverbod

Geweld tegen hulpverleners en agenten is al jaren aan de orde tijdens Oud & Nieuw en daar is de politie zich dit jaar extra van bewust. Het gebruik van vuurwerk zorgt hierbij voor meer risico en het vuurwerkverbod zorgt nog eens voor extra agressie. "We hebben het over cobra's met de kracht van een handgranaat, en flessen met brandbaar materiaal", aldus de woordvoerder. "Je zou zeggen: dat zijn molotovcocktails, maar ze zijn nog gevaarlijker omdat ze pas ontploffen als het vuurwerk dat eraan gekoppeld is ontbrandt."

Grimmige jaarwisseling

De politie vreest dan ook voor een "grimmige jaarwisseling", aldus Daniel. "Omdat er nu drie dingen bij elkaar komen: de emoties die horen bij elke jaarwisseling, maar ook de spanning rond corona en het vuurwerkverbod."


Ster advertentie
Ster advertentie