Up 2 Date

Coronaregels vanaf 1 juli vastgelegd in speciale coronawet

foto: Anderhalve meter afstand op terrassen in Utrecht - ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronaregels vanaf 1 juli vastgelegd in speciale coronawet

Verplicht anderhalve meter afstand houden en niet samenkomen in grote groepen, anders loop je het risico een boete te krijgen. Deze en andere coronaregels zullen worden vastgelegd in een speciale (tijdelijke) coronawet van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, zo meldt RTL Nieuws, die een eerste versie van de wet in handen heeft.

Van noodverordening naar wet

De coronaregels waren tot nu toe vastgelegd in zogeheten noodverordeningen. Daarmee kan een burgemeester ingrijpen om de openbare orde en veiligheid te bewaren. Noodverordening zijn eigenlijk bedoeld om tijdelijk in te zetten bij een acute crisis en niet om maandenlang te gebruiken. Ze kunnen namelijk grondrechten van burgers inperken, zoals vrijheid van beweging of vrijheid van demonstratie.

Met een noodverordening kunnen de regels ook per gemeente verschillen. Er heerst dan ook veel onduidelijkheid over de coronaregels. Een meerderheid van de Tweede Kamer eiste daarom al dat mensen met een coronaboete geen strafblad zouden krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

kleine verandering

De nieuwe spoedwet moet de boel wat duidelijker maken. De regels blijven met de coronawet zo ongeveer hetzelfde, maar er zijn een paar kleine veranderingen, aldus RTL Nieuws. Zo wordt het begrip 'huishouden' verruimd, waardoor ook campings, studentenhuizen en huizen waar arbeidsmigranten wonen daaronder vallen. Minister de Jonge wil de wet vanaf 1 juli in laten gaan. Hoe lang de wet zal geleden, hangt af van het verloop van de coronacrisis.

Ster advertentie
Ster advertentie