Up 2 Date

Steeds meer ziekmeldingen vanwege mentale klachten

foto: Shutterstock | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer ziekmeldingen vanwege mentale klachten

Het ziekteverzuim vanwege mentale klachten is in vergelijking met 2019 gestegen met ongeveer tien procent. Dat blijkt volgens NU.nl uit cijfers van arbodienstverleners HumanCapitalCare en ArboNed.

Mentale redenen

Hoewel het totale aantal ziekmeldingen op de werkvloer weer op hetzelfde niveau ligt als voor corona, is het gedeelte dat zich ziekmeldt vanwege psychische klachten flink toegenomen. "Tien procent is veel", zegt bedrijfsarts en directeur medische zaken Jurriaan Penders van HumanCapitalCare tegen NU.nl. "Op het totale aantal ziekmeldingen neemt het aandeel van verzuim om mentale redenen steeds verder toe."

Volgens Penders hangen de ziekmeldingen samen met de krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor zouden mensen meer werkdruk en stress ervaren. Verder zijn er ook meer mensen met een depressie. "Minder ontspanning op het werk speelt daar ook in mee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hele maatschappij

Los van de problemen op het werk, zit de hele samenleving volgens Penders in een moeilijke situatie. De bedrijfsarts is er dan ook van overtuigd dat het ziekteverzuim niet alleen met werkomstandigheden te maken heeft. "Het is de hele maatschappij. Mensen hebben zorgen en moeite om mee te doen. De maatschappij verlangt meer van ons."

De cijfers zien er zorgwekkend uit. De vraag hoe medewerkers op een duurzame manier kunnen groeien naar een gezonder mentaal welzijn is er een die veel mensen bezighoudt. Penders vindt dat die verantwoordelijkheid niet alleen bij werkgevers neergelegd moet worden. "Iedereen heeft een aandeel in de oorzaak en het oplossen daarvan."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie