Naar homepage
Up 2 Date

World Animal Protection waarschuwt na vreselijk olifantenfilmpje: 'Boek geen excursies met dieren!'

foto: World Animal Protection
  1. Newschevron right
  2. World Animal Protection waarschuwt na vreselijk olifantenfilmpje: 'Boek geen excursies met dieren!'

De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection roept op een einde te maken aan het verhandelen en gebruiken van wilde dieren voor vermaak. De organisatie dringt er bij toeristen vooral op aan geen excursies meer te boeken zoals een ritje op een olifant in Thailand.

undercover

World Animal Protection doet de oproep nadat zij tussen 2018 en 2020 undercover gingen in een aantal olifantenkampen in Thailand. Daar maakte de dierenbeschermingsorganisatie schokkende beelden, die zij nu delen met onder andere NU.nl. Op de beelden is te zien hoe babyolifanten worden 'getraind', nadat ze bij hun ouders zijn weggehaald. Ze worden als babyolifant vastgebonden zodat zij zich niet kunnen bewegen en mishandeld. In het filmpje is het gebrul van de dieren duidelijk te horen en zie je dat de beesten worden geslagen, meegesleurd en hoe er op ze wordt geklommen. Ook zie je een bloedend olifantje in één fragment.

bullhook

Sanne Kuijpers, Campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection, vertelt: "Bij het trainen van olifanten in gevangenschap wordt vaak een bullhook gebruikt; een metalen haak om op gevoelige plekken te porren of de dieren mee te slaan."

"De jonge olifanten worden daarnaast vastgeketend om hun bewegingsvrijheid te beperken en worden regelmatig ‘getest’ met stressvolle situaties waarin ze gedwongen worden te gehoorzamen."

gefascineerd

"Het eerlijke verhaal is dat deze training wordt gedaan omdat wíj mensen – logischerwijs – gefascineerd zijn door deze dieren en dicht bij ze willen komen", vervolgt Sanne.

"Op een olifant rijden, of de dieren voeren en wassen in een rivier, terwijl we niet weten van het dierenleed dat vooraf ging aan die ‘once in a lifetime experience’. Als we allemaal zouden weten welke training daaraan voorafgaat, zullen we andere keuzes maken. Daarom voelen we ons gedwongen dit te laten zien."

24 bd Olifanten moeten kunstjes doen voor mensen

Olifanten worden getraind om kunstjes te doen, zoals op hun achterpoten staan. Foto: Videostill World Animal Protection.

THE CRUSH'

De undercoverbeelden zijn verzameld tussen december 2018 en januari 2020 in de Thaise provincie Surin, zegt World Animal Protection. Het trainingsproces wordt ‘the crush’ genoemd. De bedoeling is de eigen wil van jonge olifanten te breken, aldus de organisatie, zodat de dieren voortaan gehoorzamen en onderdanig zijn. De fragmenten die zijn gedeeld, zijn volgens de organisatie van acht verschillende olifantjes. Niet alle beelden die de organisatie maakte zijn gedeeld. "Sommige beelden zijn te schokkend."

geen direct contact

De organisatie dringt er bij toeristen op aan geen excursies en attracties te boeken en parken te bezoeken waar direct contact met wilde dieren mogelijk is. "Doe vooraf goed onderzoek naar eventuele uitstapjes met wilde dieren. Kies voor echte, diervriendelijke opvangplekken en safari’s waarbij je olifanten in het wild kunt bewonderen en zorg ervoor dat je niet onbewust bijdraagt aan dierenleed."

Ster advertentie
Ster advertentie