FunX

Famke Louise: "Als je nu nog steeds bont draagt, ben je wel een dierenbeul"

  1. Newschevron right
  2. Famke Louise: "Als je nu nog steeds bont draagt, ben je wel een dierenbeul"

Famke Louise heeft een duidelijk statement gemaakt met haar Videoland-docu Bont Girl: bont dragen kan écht niet meer. Bij TopiX vertelde ze waarom ze het zo belangrijk vindt om hier aandacht aan te besteden: "Heel veel mensen realiseren zich niet waar het vandaan komt. Ze kopen iets om mee te gaan met een hype van een merk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Confronterend

De inmiddels verwijderde Instagramfoto voorafgaand aan de docu - die ene waarop Famke shoppend te zien was op een bontmarkt - maakte veel los op social media. Voordat duidelijk was dat het allemaal een act was, kreeg ze veel shit over zich heen. "Maar dat was ook nodig", vertelt ze in de FunX-studio. Alles om anderen te laten zien hoe het eraan toegaat in de bontindustrie. Ook als je daarvoor naar China moet reizen om daar vreselijk dierenleed onder ogen te komen. "Het was gewoon echt verschrikkelijk."

Dierenbeul?

Ben je nou een dierenbeul als je bont draagt? Famke is van mening dat iedereen na het zien van de docu nog altijd zelf mag bepalen wat hij of zij doet en draagt. Maar ze is duidelijk wat betreft de stelling: "Als je je er nooit in hebt verdiept, weet ik niet of je een dierenbeul bent. Want je koopt het dan zonder enig besef. Maar nu weten mensen waar het vandaan komt en als je het dan nog steeds draagt, ben je wel een dierenbeul."

En leer dan?

Oké, maar hoe zit het dan bijvoorbeeld met het leren jasje dat Famke aan heeft? Want dat is natuurlijk ook afkomstig van dieren, zo laat luisteraar Gino weten. "Ik ben op dit moment in een proces", antwoordt Famke daarop. "Natuurlijk heb ik nog leren dingen in mijn kast, maar ik koop het niet meer. [...] Ik heb het echt onbewust gedaan." Luisteraar Soraya vindt het jammer dat Famke wordt 'aangevallen' door haar leren jasje. Volgens haar is dat heel wat anders dan een bontkraag: "Voor een leren jas wordt een koe niet speciaal doodgemaakt. De huid is gewoon een overblijfsel."

Ster advertentie
Ster advertentie