Up 2 Date

Ook Zuid-Holland biedt excuses aan voor slavernijverleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ook Zuid-Holland biedt excuses aan voor slavernijverleden

De provincie Zuid-Holland heeft excuses aangeboden voor haar rol bij het slavernijverleden. Vorig jaar maakte de provincie Noord-Holland al excuses voor de betrokkenheid bij de slavernij.

Excuses

"Dit had niet mogen gebeuren", zei Jaap Smit (foto), commissaris van de koning in Zuid-Holland, tijdens de excuses. Smit bood de excuses aan tijdens een bijeenkomst met inwoners van Zuid-Holland in het provinciehuis in Den Haag, waar de resultaten werden gepresenteerd van een onderzoek naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

"We bieden postuum excuses aan aan de mensen die tot slaaf zijn gemaakt en al hun nazaten, tot in de huidige generatie", zei Smit. "Het is heel makkelijk om te zeggen: sorry, dit had niet mogen gebeuren. Maar wat ik veel belangrijker vind om uit te spreken, is de pijn die tot op de dag van vandaag wordt gevoeld en schaamte voor wat er is gebeurd. We moeten hier met elkaar van leren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rol Zuid-Holland

Volgens Karwan Fata-Black, die gisteravond de onderzoeksresultaten vanuit de Universiteit Leiden presenteerde, had Zuid-Holland "een belangrijke plek" in de slavernijgeschiedenis. "De Staten van Holland hadden op politiek niveau een coördinerende en sturende rol in de opbouw van het koloniale rijk."

Onderzoek

Het historische deel van het onderzoek naar de rol van Zuid-Holland in het slavernijverleden is nu afgerond, maar er komen nog twee vervolgstudies. Een zal gaan over de doorwerking van de geschiedenis in het heden. Bij de andere studie gaan onderzoekers na wat concreet gedaan kan worden in de provincie Zuid-Holland naar aanleiding van alle resultaten.

Ster advertentie
Ster advertentie