Up 2 Date

Mark Rutte: Nederland gaat geen herstelbetalingen doen na slavernij-excuses

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mark Rutte: Nederland gaat geen herstelbetalingen doen na slavernij-excuses

Nederland gaat geen schadevergoedingen of herstelbetalingen uitkeren aan nazaten van tot slaaf gemaakten. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie. Rutte wilde ook niet bevestigen of het kabinet aanstaande maandag met excuses komt.

Geen herstelbetalingen, wel een fonds

De premier liet weten dat er "geen sprake is van herstelbetalingen". Een fonds om het collectief bewustzijn over het Nederlands slavernijverleden te vergroten — waarschijnlijk van 200 miljoen euro volgens NRC — is wel een optie.

Excuus slavernijverleden

Er wordt verwacht dat de Nederlandse overheid komende maandag excuus zal maken voor het slavernijverleden. Rutte houdt maandag een toespraak in het Nationaal Archief in Den Haag, maar veel wil hij daar niet over kwijt. "Dat houden we nog even in nevelen gehuld", zei hij vrijdagmiddag. Rutte kon wel bevestigen dat minister Franc Weerwind namens het kabinet naar Suriname zal afreizen om toelichting te geven op zijn woorden. Minister Sigrid Kaag was eerder al in Suriname om te praten met president Chan Santokhi over het kabinetsvoornemen.

Andere datum

Er is veel te doen geweest over de excuses. Verschillende belangengroepen stapten eerder deze maand naar de rechter om een andere datum dan 19 december te eisen. Zij willen dat de excuses op 1 juli 2023 worden gemaakt, de dag dat Nederland 150 jaar geleden formeel de slavernij afschafte. Verder vroegen de organisaties om een strafbaarstelling van het gebruik van het 'n-woord', herstelbetalingen voor nakomelingen van tot slaaf gemaakten en een verbod op Zwarte Piet. Dit werd eerder deze week door de rechter afgewezen.

Maatschappelijk debat voorgezet

Rutte zegt dat alle discussies van de voorbije weken een "rijke schat aan reacties" hebben opgeleverd. Volgens hem zal het "maatschappelijk debat" dan ook komend jaar en daarna worden voortgezet. De premier verwacht dat de kabinetsreactie maandag "ook zal leiden tot discussie", maar volgens hem is dat "niet per se erg".

Ster advertentie
Ster advertentie