Up 2 Date

Kabinet zet historische stap en gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet zet historische stap en gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden

Het kabinet zal een historische beslissing nemen en gaat excuses aanbieden voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden. Dat laten Haagse bronnen weten aan RTL Nieuws.

Bewustwordingsfonds en slavernijmuseum

RTL Nieuws schrijft dat het kabinet 200 miljoen zal uittrekken voor een fonds dat bedoeld is om het historisch bewustzijn over het Nederlandse slavernijverleden te vergroten. Dat geld kan onder meer gebruikt worden voor voorlichting over het Nederlandse slavernijverleden en lespakketten op scholen. Ook zal er 27 miljoen euro worden uitgegeven voor een slavernijmuseum, laten bronnen rond het kabinet weten.

Advies uit rapport

Het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden bracht vorig jaar een rapport uit waarin onder meer werd geadviseerd dat de premier namens de regering excuses moest aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden en de langdurige gevolgen die het met zich mee heeft gebracht. Dat zal nu dus gebeuren, maar volgens RTL Nieuws zal het kabinetsbesluit pas halverwege december bekend worden gemaakt.

Werkbezoek Suriname

Tijdens een werkbezoek aan Suriname in september vertelde Rutte aan het Surinaamse parlement dat 2023 in het teken moet staan van erkenning van het leed van de slavernij. "Er moet erkenning voor het leed van tot slaaf gemaakten komen. Er moet erkend worden dat het slavernijverleden doorwerkt in het heden. Want erkenning is het begin van heling", zei Rutte.

Opmerkelijke uitspraken

Rutte's uitspraken waren vrij opmerkelijk, aangezien hij in 2020 nog zei dat excuses voor het slavernijverleden zouden kunnen leiden tot een verdeling onder de Nederlandse bevolking. "De vraag is of je mensen die vandaag leven verantwoordelijk kunt houden voor het verleden. Dat kunnen anderen weer als pijnlijk ervaren. De slachtoffers en de daders leven niet meer", zei de premier destijds.

Het is in 2023 precies 150 jaar geleden dat de tot slaaf gemaakten in Suriname hun vrijheid terugkregen.

Ster advertentie
Ster advertentie