FunX

Mitchell van Black Archives over excuses voor slavernijverleden: "Goede volgende stap"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mitchell van Black Archives over excuses voor slavernijverleden: "Goede volgende stap"

Het kabinet heeft de historische beslissing genomen om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Er wordt onder andere 200 miljoen euro uitgegeven aan een awareness-fonds en nog 27 miljoen euro aan een slavernijmuseum. Mitchell Esajas van The Black Archives sprak hierover in Start met Fernando: "Nederland is een van de eerste Europese landen die officieel hun excuses gaan maken."

Video niet beschikbaar

'Historisch'

"Het is een historische stap", zegt Mitchell in gesprek met Fernando. "Nederland is een van de eerste Europese landen die officieel hun excuses gaan maken. Dat is iets wat is voortgekomen uit een movement. Onder andere vanuit de petitie die wij samen hebben opgezet, dus het is een hele belangrijke stap", aldus Mitchell, die doelt op de petitie die vorig jaar door The Black Archives, FunX en Stichting Nederland Wordt Beter is opgezet om 1 juli - Keti Koti - een nationale vrije dag te maken om het slavernijverleden te herdenken.

Inhaalslag

Ook het awareness-fonds en slavernijmuseum noemt Mitchell "positieve ontwikkelingen". "Heel lang is het slavernijverleden verzwegen, onder het tapijt geveegd en je ziet nog steeds in de samenleving dat heel veel mensen er gewoon helemaal niets over weten." Mitchell ziet de investeringen van het kabinet daarom als een inhaalslag. "De staat moet investeren om meer educatie te geven over het verleden. Dit is de eerste stap. Ik denk dat er in de toekomst nog veel meer nodig zal zijn om het leed uit het verleden te herstellen, maar het is een goede volgende stap."

Quote

Racisme, wat een erfenis is van het slavernijverleden, is op allerlei gebieden aanwezig

Mitchell

Breed pakket nodig

Mitchell ziet de ontwikkelingen dus als een goede volgende stap, maar ziet ook in dat er nog veel meer moet gebeuren. "Een paar jaar geleden waren er de Black Lives Matter-protesten en je ziet gewoon dat racisme, wat een erfenis van het slavernijverleden is, op allerlei gebieden aanwezig is. In het onderwijs, op de arbeidsmarkt, door de politie. Dus wij denken, vanuit The Black Archives en de movement, dat er een breed pakket nodig is van beleidsmaatregelen en geld om dat op al die gebieden te herstellen. Hele concrete ideeën staan in het Zwart Manifest", aldus Mitchell.

Ster advertentie
Ster advertentie