Up 2 Date

Kabinet komt op 19 december met excuses slavernijverleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet komt op 19 december met excuses slavernijverleden

Het kabinet gaat de aangekondigde excuses voor het slavernijverleden op 19 december uitspreken. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Zeven leden van het kabinet zullen daarvoor naar Suriname en de eilanden van Caribisch Nederland reizen.

Acht plekken

De leden van het kabinet zullen op acht verschillende plekken wereldwijd toespraken houden en namens de Staat der Nederlanden spijt betuigen. Premier Rutte zal hetzelfde doen in Nederland.

Het kabinet kondigde na een reis van een Kamerdelegatie naar Suriname, Curaçao en Bonaire eerder deze maand al aan excuses te gaan maken voor het Nederlandse slavernijverleden. In september reisde Rutte zelf af naar Suriname. Daar zei hij dat 2023, 150 jaar nadat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft, in het teken moet staan van erkenning van slavernijleed. Eind dit jaar begint die erkenning met de langverwachte excuses.

Compensatie

Of er behalve de excuses ook directe financiële compensatie zal komen voor nabestaanden van totslaafgemaakten, is nog niet bekend. Wel kondigde het kabinet al aan dat er 200 miljoen euro wordt uitgetrokken voor een awareness-fonds en nog eens 27 miljoen euro voor een slavernijmuseum.

Ster advertentie
Ster advertentie