Up 2 Date

Rutte in gesprek met jongeren over coronacrisis

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte in gesprek met jongeren over coronacrisis

Mark Rutte gaat vandaag (opnieuw) in gesprek met een groep jongeren, de zogeheten 'Coalitie-Y'. De premier en de groep zullen het ditmaal hebben over de coronacrisis en de gevolgen hiervan voor jongeren. Ook initiatiefnemer Tim Hofman zal aanwezig zijn.

Eisenpakket

De jongerengroep heeft flink wat eisen. Zo willen zij dat meer studenten compensatie krijgen voor studievertraging door het coronavirus. Laatstejaars studenten krijgen wel een vergoeding, namelijk voor het extra collegegeld dat ze moeten betalen en voor de aanvullende beurs die ze langer nodig hebben. Andere studenten krijgen echter helemaal niets en dat leidt tot veel problemen. "Stages zijn stilgelegd, lessen zijn uitgevallen, iedereen heeft vertraging opgelopen. Andere studenten moeten hun vertraging de komende tijd inhalen, maar de instellingen mogen nog niet op volle toeren open. Dan kun je de vertraging niet inlopen", vertelt de voorzitter van studentenvakbond LSVb Lyle Muns aan het ANP.

Aanwezigheid

Een van de gevolgen zou zijn dat jongeren fors meer moeten lenen, en dit terwijl het leenstelsel sowieso al erg onder druk staat. "Sommigen hebben na hun studie een schuld van 40.000 tot 50.000 euro, en als de economische crisis komt zijn het de jongeren die in de knel komen. Je zadelt een hele generatie op met schulden. Er zijn 750.000 studenten in Nederland. Niet iedereen wordt arts of advocaat, hier zitten ook de leraren en verpleegkundigen van de toekomst tussen," stelt de voorzitter. De vakbonden en jongerengroeperingen willen dan ook dat het kabinet ingrijpende maatregelen neemt om deze problemen flink te verzachten. Ze benadrukken dat jongeren sowieso al een kwetsbare groep zijn en dat de coronacrisis de situatie veelal alleen maar heeft verergerd.

Ster advertentie
Ster advertentie