Up 2 Date

Artsen roepen op tot vaccincampagne in kwetsbare wijken

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Artsen roepen op tot vaccincampagne in kwetsbare wijken

Artsen willen dat er vaccincampagnes komen die gericht zijn op mensen in kwetsbare wijken. De artsen maken zich zorgen over de lage opkomst in deze wijken: "Veel mensen totaal verkeerd geïnformeerd", zegt huisarts Sana, een van de intitiatiefnemers.

Lage opkomst

Volgens de artsen komt belangrijke informatie over de vaccins bij zo'n 35 procent van de bevolking niet terecht. Dat is vooral goed merkbaar in kwetsbare wijken, waar de kans om besmet te worden twee keer zo hoog is. Ook is de kans om aan covid-19 te overlijden twee keer zo hoog.

Sana, huisarts in Rotterdam, merkt dat veel van zijn patiënten niet komen opdagen voor hun vaccinatieafspraak. De opkomst is tussen de 30 en 40 procent en daar maakt hij zich ernstig zorgen over. Vooral omdat in de kwetsbare wijken de kans om ernstig ziek te worden extra groot is. Dat heeft te maken met aandoeningen als suikerziektes, longziektes en obesitas, die in deze wijken relatief veel voor komen. "Mensen krijgen bovendien eenzijdige informatie uit hun omgeving, waardoor ze gaan twijfelen en angstig worden", zegt Sana, die patiënten dan probeert op andere gedachtes te brengen. "Maar dat kost me drie kwartier per patiënt. Die tijd heb ik niet."

Quote

Informatie over vaccin te ingewikkeld. Ik snap het zelf al nauwelijks.

Maria van den Muijsenbergh, bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen

Sociale media

Volgens Sana spelen sociale media ook een rol in de lage opkomst voor de vaccinatieafspraken. "Veel van deze mensen halen hun informatie van sociale media en zijn daardoor helemaal verkeerd geïnformeerd. Ze denken bijvoorbeeld dat ze onvruchtbaar worden van het vaccin", aldus Sana. Daarom willen hij en collega-artsen dat er een landelijke publiekscampagne komt, gericht op lokale media en lastig te bereiken bevolkingsgroepen.

Ook Maria van den Muijsenbergh, bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen aan het Radboudums, maakt zich zorgen. "Het probleem is dat mensen de informatie vaak niet begrijpen", zegt ze. "Die is ook veel te ingewikkeld over die verschillende vaccins voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik snap het zelf al nauwelijks."

Ster advertentie
Ster advertentie