Up 2 Date

Lichaam van verdronken kindje uit vluchtelingengezin aangespoeld in Noorwegen

foto: BBC
  1. Newschevron right
  2. Lichaam van verdronken kindje uit vluchtelingengezin aangespoeld in Noorwegen

De Noorse autoriteiten bevestigen dat het lichaam van de vijftien maanden oude Artin is aangespoeld in Noorwegen, nadat hij twee maanden eerder verdronk voor de Engelse kust. Dat meldt de BBC, nadat de identiteit van de kleine Artin werd vastgesteld door middel van een DNA-onderzoek.

Gezonken boot

De Iraans-Koerdische Artin en vier familieleden probeerden in oktober het Verenigd Koninkrijk te bereiken via Frankrijk. Dat liep fataal af toen de boot zonk, waardoor Artin en zijn familieleden om het leven kwamen.

De Noorse autoriteiten melden dat het lichaam van Artin zo'n twee maanden later op nieuwjaarsdag werd aangetroffen door twee agenten vlakbij het plaatsje Karmoy. "We hadden geen meldingen van een vermiste baby in Noorwegen. Daarnaast had geen enkele familie contact opgenomen met de politie", laat een Noorse politiefunctionaris weten aan de BBC. "Zijn kleding was niet van een Noors merk, waardoor het duidelijker werd dat de baby niet uit Noorwegen kwam."

DNA-onderzoek

Na een uitgebreid onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Oslo werd de identiteit van de kleine Artin uiteindelijk vastgesteld. De familie van Artin komt uit de Iraanse stad Sardasht, die vlakbij de grens met Irak ligt. Het lichaam van de baby wordt nu teruggevlogen naar Sardasht om hem te kunnen begraven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Een vrolijke baby'

De BBC meldt dat een tante van Artin de eerste persoon was waarmee de Noorse politie sprak na het vaststellen van de identiteit. "Ik ben zowel blij als verdrietig. Blij omdat Artins stoffelijk overschot uiteindelijk is gevonden, maar verdrietig omdat hij ons voorgoed heeft verlaten", vertelde ze aan de BBC.

Ook sprak de Britse omroep met Bilal Gaf, een vluchteling die een aantal dagen in hetzelfde vluchtelingenkamp in het Franse Duinkerke verbleef met de familie van Artin. "Hij was een hele vrolijke baby", vertelde Bilal. "We zijn verdrietig, maar wat kunnen we doen? Helemaal niets. We kunnen alleen maar huilen."

Ster advertentie
Ster advertentie