Up 2 Date

Vluchtelingen oneerlijk behandeld: 'Doet denken aan de toeslagenaffaire'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vluchtelingen oneerlijk behandeld: 'Doet denken aan de toeslagenaffaire'

Vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning worden geregeld oneerlijk en keihard behandeld, zo blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit van Nijmegen. Het beleid doet volgens de wetenschappers denken aan de toeslagenaffaire.

Vluchtelingen verliezen onterecht verblijfsvergunning

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning soms onterecht als fraudeur worden bestempeld. De gevolgen zijn vaak groot. Zo moeten de migranten in veel gevallen de ontvangen toeslagen terug betalen en in het ergste geval verliezen zij zelfs hun verblijfsvergunning en moeten ze het land uit. Dit schrijft een groep van acht wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen in een artikel in het Nederlands Juristenblad.

Ongehoord, onrecht in het vreemdelingenrecht

Niet alleen wetenschappers kaarten het probleem aan, maar ook de advocaten van de vluchteling. Zij hebben de problemen verzameld in het boek Ongehoord, onrecht in het vreemdelingenrecht dat vandaag wordt gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Overheid wantrouwt kwetsbare groep

In het artikel van de wetenschappers van de Radboud Universiteit staan harde constateringen. Zo zouden ambtenaren asielzoekers wantrouwen en zou dit vervolgens leiden tot veel onrecht. Migranten verliezen het recht op huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag op het moment dat ze samenwonen met iemand die nog in afwachting is van een verblijfsvergunning. Wie al wel toeslagen ontving, moet het hele bedrag terugbetalen. En iemand met een tijdelijke verblijfsvergunning die nalaat aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te melden dat hij of zij verhuisd is of een inkomenswijziging heeft, kan als fraudeur bestempeld worden en het land uit worden gezet.

Slecht functionerend systeem

Volgens de wetenschappers deugt het systeem, net als bij de toeslagenaffaire, voor geen meter. De migranten hebben amper rechten en staan vaak met de rug tegen de muur. De Tweede Kamer heeft de afgelopen jaren ingestemd met wetgeving die de rechtspositie van migranten en vluchtelingen verslechterde. Asielzoekers hebben bijvoorbeeld vanaf dit jaar geen recht meer op een gratis advocaat bij hun allereerste interview met de IND. En wie te lang wacht op een beslissing over zijn asiel- of gezinsherenigingaanvraag, kan de IND via de rechter geen dwangsom meer opleggen en dwingen sneller te handelen. Ook is er geen ruimte meer voor uitzonderingen voor migranten met bijzondere omstandigheden, want die wetgeving hebben de ambtenaren van de IND zelf helemaal dichtgetimmerd.

Quote

Dit pakt voor de migrant ongunstig uit, want het leidt tot afwijzingen van verblijfsvergunningen zonder oog voor de bijzondere omstandigheden.

Wetenschapper Karen Geertsema

Overheid schiet te kort

Het vreemdelingenrecht is een onderdeel van het bestuursrecht waarbij een groot ambtelijk apparaat, de IND, de uitvoering bepaalt, zoals de Belastingdienst bij de toeslagen. Net als in de toeslagenaffaire hebben de gedupeerden vaak een beperkt inkomen, zelden de Nederlandse nationaliteit en moeilijk toegang tot het recht. De overheid schiet te kort om deze kwetsbare groep voldoende te helpen.

Ster advertentie
Ster advertentie