Up 2 Date

Griezmann beëindigt samenwerking met Huawei vanwege 'Oeigoerenalarm'

foto: ph.FAB (Shutterstock)foto: ph.FAB (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Griezmann beëindigt samenwerking met Huawei vanwege 'Oeigoerenalarm'

Antoine Griezmann beëindigt per direct zijn sponsorcontract met Huawei. De voetballer van FC Barcelona en de Franse nationale ploeg doet dit vanwege berichten dat de Chinese telecomgigant betrokken zou zijn bij het volgen en controleren van Oeigoeren.

'Oeigoerenalarm'

Eerder deze week onthulde de Amerikaanse krant The Washington Post dat Huawei, in samenwerking met een ander Chinees techbedrijf, testen heeft gedaan naar gezichtsherkenning van Oeigoeren door middel van software voor camerasystemen. Als de software het gezicht van een Oeigoers persoon detecteert, zou een automatisch alarmsignaal verstuurd worden naar de Chinese veiligheidsdiensten, een zogenaamd 'Oeigoerenalarm'.

Een woordvoerder van Huawei bevestigde in een reactie dat er inderdaad testen zijn geweest, maar ontkende daarbij dat de software daadwerkelijk in de praktijk werd gebruikt.

Oproep tot verantwoording

Dit nieuws was genoeg aanleiding voor Griezmann om zijn contract per direct te verbreken met de telecomgigant. "Naar aanleiding van de sterke vermoedens dat Huawei mogelijk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een 'Oeigoerenalarm' middels gezichtsherkenningssoftware, kondig ik aan dat ik mijn samenwerking met dit bedrijf onmiddellijk beëindig", laat de 29-jarige aanvaller weten op Instagram.

"Ik wil gebruikmaken van deze gelegenheid om Huawei op te roepen tot verantwoording en om deze beschuldigingen niet te ontkennen. Ook roep ik het bedrijf op om zo snel mogelijk concrete actie te ondernemen om deze massale onderdrukking te veroordelen en om hun invloed te gebruiken door bij te dragen aan het respecteren van de mensenrechten in de samenleving."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie