Up 2 Date

Inheemse bevolking krijgt na 200 jaar naam van eiland terug

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Inheemse bevolking krijgt na 200 jaar naam van eiland terug

Na bijna 200 jaar wordt een historische fout hersteld. Het Fraser Island heet vanaf nu officieel K'gari. En dat is een speciaal moment voor de Butchalla, de inheemse bevolking van het eiland, meldt The Guardian.

Kolonie

K'gari ligt in de Australische staat Queensland en is het grootste zand eiland ter wereld. Het eiland was gekoloniseerd en stond onder de Europeanen bekend als Great Sandy Island. De Schotse Eliza Fraser kwam hier rond 1830 terecht door een schipbreuk. Ze noemde het vanaf die tijd Fraser Island. De naam werd cultureel ongepast geacht, omdat Fraser leugens verspreidde over de inheemse bevolking. Ze schreef over haar gelogen "gevangenschap" en noemde de oorspronkelijke bewoners "wilden" en "kannibalen". Dit zorgde voor veel boosheid en frustratie bij de Butchalla.

Campagne

Sinds 2011 wordt K'gari erkend als een alternatieve naam voor het eiland, maar het kostte heel wat moeite om de inheemse naam officieel te herstellen. Traditionele bewoners hebben decennialange campagne gevoerd. In 2014 kreeg het volk inheemse eigendomsrechten over een deel van het eiland. En in 2017 vierden ze een gedeeltelijke overwinning toen het Great Sandy National Park van het eiland werd omgedoopt tot K'gari.

De nieuwe naam betekent paradijs en Gayle Minniecon, voorzitter van de Butchulla Aboriginal Corporation, vindt de naam geweldig. "Het is vooral respectloos naar ons, het Butchalla-volk, dat haar naam was afgenomen. Gelukkig is het door het respect voor ons volk dat haar naam weer in ere is hersteld. Ons scheppingsverhaal zal nu verteld en geleerd worden zoals het hoort".

Het scheppingsverhaal

Het eiland en haar naam staat voor het scheppingsverhaal van het buitengewone eiland dat de thuisbasis is van meren en stranden. K'gari was de geestprinses die hielp het eiland te creëren en er vervolgens verliefd op werd en besloot er voor altijd te rusten.

Het verhaal gaat dat meren op het eiland werden gecreëerd zodat de prinses naar de hemel kon kijken. Dikke planten werden gecreëerd om haar te kleden en dieren werden geboren om haar gezelschap te houden. Yindingie, de scheppersgeest, schiep vervolgens het Butchulla-volk om het paradijs te beschermen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie