Up 2 Date

Protesten in Zwitserland na strafvermindering voor verkrachting die 'maar 11 minuten duurde'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Protesten in Zwitserland na strafvermindering voor verkrachting die 'maar 11 minuten duurde'

In het Zwitserse Bazel zijn het afgelopen weekend honderden mensen de straat op te gaan om te demonstreren tegen een vonnis van het gerechtshof. De rechter gaf een 32-jarige man die veroordeeld was voor de verkrachting van een 33-jarige vrouw namelijk strafvermindering in hoger beroep, omdat de verkrachting "maar 11 minuten duurde".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strafvermindering

Zwitserse media melden dat de veroordeelde man in plaats van 51 maanden nu een celstraf van 36 maanden heeft gekregen voor het verkrachten van de vrouw bij de voordeur van haar appartement. De strafvermindering had te maken met de duur van de verkrachting, maar ook met het feit dat de vrouw geen blijvend letsel had opgelopen.

Daarnaast zou het gerechtshof het slachtoffer ervan hebben beschuldigd "met vuur te spelen" door "verkeerde signalen uit te zenden" naar de dader.

11 minuten

De demonstranten die in Basel de straat opgingen droegen borden met teksten als '11 minuten zijn 11 minuten te veel' en 'alleen ja betekent ja'. Ze eisen het aftreden van de vrouwelijke president van het gerechtshof die het vonnis heeft uitgesproken.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie