Up 2 Date

Oliebedrijven verbreken alle records en behalen duizelingwekkende winsten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oliebedrijven verbreken alle records en behalen duizelingwekkende winsten

De acht grootste olie- en gasbedrijven ter wereld hebben in het afgelopen kwartaal alle records verbroken als het gaat om de nettowinst. Gezamenlijk kwam de winst van de bedrijven uit op ruim 110 miljard dollar. Dat meldt RTL Nieuws.

Alle oliebedrijven

Nagenoeg alle oliebedrijven spreken van het beste kwartaal in de historie van het bedrijf. Zo verdiende koploper Saudi Aramco ruim 48 miljard dollar in 91 dagen en verviervoudigde het Amerikaanse Exxon Mobil de winst. Shell spreekt van een verdubbeling van de nettowinst.

Prijzen sterk gestegen

De olie- en gasbedrijven geven de sterk gestegen olie- en gasprijzen als verklaring voor de toename van de enorme winst. Waar een vat olie in 2021 nog zo'n 70 dollar kostte, betaal je nu meer dan 100 dollar. Verder is de prijs voor gas in Europa met meer dan 600 procent gestegen in een jaar tijd. Per liter olie of kubieke meter gas krijgen de bedrijven dus veel meer dollars binnen.

Toegenomen vraag

Ook speelt de toegenomen vraag vanuit de consument, na een lange periode van weinig verbruik gedurende de lockdowns, mee in het behalen van de enorme winsten van de olie- en gasbedrijven. BP-baas Bernard Looney zag begin dit jaar al dat het bedrijf enorme winsten zou behalen en noemde zijn bedrijf een 'cash machine'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie