Up 2 Date

Maak je onnodig veel herrie met je auto? Dan kan je straks een boete van 280 euro verwachten

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Maak je onnodig veel herrie met je auto? Dan kan je straks een boete van 280 euro verwachten

Harde muziek uit de boxen, de uitlaat laten knallen of hard optrekken; de gemeenten Rotterdam en Amsterdam zijn klaar met verkeersaso's die onnodig veel geluid maken. Daarom hebben ze iets nieuws bedacht: geluidsflitsers. Op dit moment krijgen bestuurders alleen een waarschuwing als ze met onnodig veel geluid langs zo'n flitser rijden, maar in de toekomst zullen de flitsers automatisch boetes van zo'n 280 euro uitdelen.

Bewustwording

De geluidsmeters en de displays zijn op dit moment in de testfase vooral een middel om de bestuurders bewust te maken van wat een boete voor het overlast in de toekomst kan gaan kosten. "Ik ben niet naïef, ik weet dat er mensen zijn die het stoer vinden om extra geluid te maken bij zulke meters", legt Vincent Karremans, wethouder Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit uit aan Rijnmond. "Maar we willen wel die bewustwording creëren dat de consequentie daarvan in de toekomst een boete van 280 euro kan zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boete

Om echt boetes uit te delen aan de hand van de geluidsmeters moet het Openbaar Ministerie eerst toestemming geven. "De testfase is er dan ook voor bedoeld om duidelijker in beeld te krijgen hoe de flitsers precies moeten worden afgesteld zodat alleen overmatig geproduceerd geluid wordt opgevangen en geregistreerd. Op basis van die verzamelde gegevens is het uiteindelijke doel om met geluidsflitsers te gaan handhaven."

Borden

In Rotterdam zijn de GID's (Geluid Informatie Displays) in de testfase al op vier plekken te vinden. In Amsterdam zijn er op twee plekken borden neergezet die de verkeersdeelnemers waarschuwen als ze te veel lawaai maken. Op al deze plekken zullen de displays uiteindelijk waarschijnlijk worden vervangen door de lawaaiflitspalen. Boete in de toekomst voorkomen? Onthoud dan goed waar je net iets minder hard kan optrekken in de toekomst.

Ster advertentie
Ster advertentie