Up 2 Date

Politie krijgt boete van 50.000 euro voor inzetten camera's tijdens corona

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie krijgt boete van 50.000 euro voor inzetten camera's tijdens corona

De politie heeft een boete van 50.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor het ongeoorloofd inzetten van camera's tijdens de coronacrisis. Met de camera's controleerde de politie of burgers anderhalve meter afstand van elkaar hielden.

Geen analyse van prvacyrisico's

De AP geeft de politie de boete omdat ze voorafgaand aan de inzet van camera's geen analyse van de privacyrisico's had gemaakt. De politie concludeerde op basis van een snelle, voorlopige risico-analyse dat dit niet nodig was.

Volgens de AP hebben de rondrijdende auto's gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen. Uit verder onderzoek blijkt dat de camera's te veel beelden maakten die niet noodzakelijk waren. Echter, voor die overtreding kan de AP naar eigen zeggen geen boete opleggen.

Beelden werden doorgestuurd

De beelden werden in Rotterdam opgenomen gedurende vijf weken in 2020 door twee auto's die uitgerust waren met 360 gradencamera's. Zowel de gemeente als de politie wilden op die manier controleren of mensen voldoende afstand van elkaar hielden tijdens corona. De beelden werden bekeken in een meldkamer en vervolgens doorgestuurd naar andere politielocaties.

Politie erkent overtreding

De politie erkent de overtreding, maar is wel van mening dat er een wettelijke basis was om de camera's in te zetten. "De AP is er in het onderzoeksrapport vanuit gegaan dat artikel 3 Pw alleen als grondslag kan dienen voor incidentele en kortstondige inzet van camera’s door de politie. De politie is van oordeel dat dit ook de inzet van camera’s gedurende een langere periode kan omvatten. Het gaat immers om de vraag of meer dan geringe inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen wordt gemaakt." De politie bekijkt momenteel de mogelijkheden om bezwaar te maken tegen de boete.

Ster advertentie
Ster advertentie