Up 2 Date

Paracetamol wordt onderzocht op kankerverwekkende stof

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Paracetamol wordt onderzocht op kankerverwekkende stof

NRC en tv-programma Zembla onthulden vorige week dat paracetamol die verkocht wordt in Nederland vervuild kan zijn met de kankerverwekkende stof PCA. Dat is iets dat de beroepsorganisatie voor apothekers nu ook gaat onderzoeken, zo meldt Aris Prins, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie aan NRC.

Vervuild

Vorige week werd duidelijk dat de grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu'an Pharmaceutical, grondstof voor paracetamol verkoopt die vervuild is met de kankerverwekkende stof 4-chlooraniline, afgekort PCA. De producent levert die grondstof ook voor paracetamol die te koop is in Nederlandse drogisterijen, apotheken en supermarkten. De Nederlandse apothekers gaan nu in hun eigen lab onderzoek doen naar het risico op kanker bij het slikken van de pijnstiller.

Chronisch gebruik

Volgens Aris Prins is er weinig risico als je zo'n paracetamolletje af en toe inneemt. "Maar bij chronisch gebruik kan het goed zijn om daar eens onderzoek naar te doen. We hebben wereldwijd een gigantische populatie paracetamolgebruikers. Als nader onderzoek kan leiden tot betere standaarden voor goedkopere productiemethoden, staan we daar zeker achter."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog meer onderzoek

De Nederlandse Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de organisatie die verantwoordelijk is voor het terugroepen van medicijnen als deze niet goed zijn, vond het in eerste instantie niet nodig om onderzoek te doen. Maar minister Van Ark voor Medische Zorg liet afgelopen vrijdag weten dat dit wel gaat gebeuren. "Ik begrijp dat mensen hier zorgen over hebben. Volgens de berichten die ik nu heb gekregen, blijven we onder de normen voor eventuele gevaren. Maar de inspectie gaat toch onderzoeken of de signalen gerechtvaardigd zijn. Ik vind dat van groot belang. Mensen moeten ervan uit kunnen gaan dat medicijnen veilig zijn."

Wanneer is het schadelijk?

Volgens de richtlijnen van het Europese geneesmiddelenbureau EMA zou iemand die dagelijks maximaal zes pillen paracetamol slikt binnen 'de toelaatbare dagelijkse inname' van de stof PCA blijven. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA denkt daar anders over. Hun richtlijnen zijn strenger, omdat de stof het menselijke DNA kan aantasten. Zij vinden meer dan één pilletje met PCA per dag al te veel risico.

Je pijnstiller kan trouwens alleen vervuild zijn als die gemaakt is met chloorbenzeen. Wordt het gemaakt via fenol, wat duurder is, kan dit niet. Maar het ding is dat je niet kan weten welke manier gebruikt is. De fabrikant van de grondstof is namelijk geheim en dat wil Aris Prins nu veranderen. "Ik zie niet in waarom dat geheim zou moeten zijn. En je maakt zichtbaar dat middelen veelal uit China en India komen."

Ster advertentie
Ster advertentie