Up 2 Date

Politie grijpt in bij demonstratie tegen opvang Afghaanse vluchtelingen in Harskamp

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie grijpt in bij demonstratie tegen opvang Afghaanse vluchtelingen in Harskamp

De politie heeft dinsdagavond ingegrepen tijdens een protest bij een noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in Harskamp. Dat meldt Omroep Gelderland. Zo'n 250 mensen demonstreerden tegen de komst van Afghaanse vluchtelingen. Aan het einde van de avond liep dit uit de hand.

Onrustig

Rond half tien werd het onrustig bij het protest, waar volgens Omroep Gelderland teksten als "eigen volk eerst" en "Harskamp is van ons" werden geroepen door bierdrinkede demonstranten. Een groep van zestig jongeren luisterde niet daar de oproepen van de politie om de plek te verlaten. In plaats daarvan werd er een stapel autobanden in brand gestoken en werd er harde muziek gedraaid. De politie heeft de groep uiteindelijk uit het gebied weggejaagd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Evacués

Sinds dinsdag worden er op de noodopvanglocatie op de legerplaats in Harskamp vluchtelingen opgenomen. Er is plek voor zo'n achthonderd Afghaanse evacués.

Aan Omroep Gelderland lieten de demonstranten weten zich overvallen te voelen door het nieuws. Ook zijn ze bang voor overlast.

FunX-luisteraar Imad: "Een samenleving die heel gesloten is"

Imad groeide op in de omgeving en belde met Tannaz in Start over zijn ervaringen. "Het was een samenleving die heel gesloten is", legt hij uit. "Een ons-kent-ons-samenleving. Dus het was in het begin ook best raar om daar rond te lopen als, tussen aanhalingstekens, buitenlander. Want ik ben ook hier geboren en ik ben ook een Nederlander."

Inmiddels is het goed gekomen en voelt hij zich meer thuis is de buurt. "We hebben met de buren contact opgenomen en ons culturele eten gedeeld. Vanaf dat moment, zeg ik je heel eerlijk, zijn we heel goed met de buren. Als ik vroeger over straat liep was het meer van: 'Hey, wie is dat?' en heel terughoudend. Nu kent iedereen mij en weet iedereen dat ik daar ben."

Amid in gesprek met Tannaz in Start over zijn ervaringen in Ede

Ster advertentie
Ster advertentie