Up 2 Date

'Man (26) aangehouden die tbs'ers hielp ontsnappen uit Nijmeegse kliniek'

foto: Politie
  1. Newschevron right
  2. 'Man (26) aangehouden die tbs'ers hielp ontsnappen uit Nijmeegse kliniek'

De politie heeft een 26-jarige Amsterdammer opgepakt op verdenking van het helpen bij de ontsnapping van twee tbs'ers vorige maand. Dat meldt Het Parool.

Gearresteerd bij tankstation

De verdachte, Mamuka K., werd op 30 juni aangehouden bij een tankstation aan de A12 bij Den Haag. Hij zat op dat moment in de auto met Luciano Dijkman (24), een van de gevluchte tbs'ers die toen ook werd gearresteerd. Dijkman ontsnapte op 21 juni samen met Sherwin Windster (27) uit de Pompekliniek in Nijmegen. Windster is nog altijd voortvluchtig.

Gat in het hek

Dijkman en Windster wisten te ontsnappen door een gat in het hek van de kliniek, waarna ze in een witte Volkswagen Golf stapten met valse kentekenplaten. Volgens Het Parool verdenkt justitie Mamuka K. ervan dat hij degene is die het gat in het hek maakte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slijptol gehuurd

Meteen na de uitbraak werden politiehelikopters ingezet om de gevluchte mannen op te sporen, maar dat was tevergeefs. Dijkman en Windster werden namelijk niet gevonden. Een dag later kreeg het team van FastNL, een speciaal team voor de opsporing van voortvluchtige verdachten, een tip van de Amsterdamse politie. Die wees FastNL erop dat de witte Golf op een auto leek die door criminele jongeren in Amsterdam-West in gebruik was. Een aantal dagen later werd de witte Golf in Amsterdam in beslag genomen.

Ook bleek uit onderzoek dat de auto voor de ontsnapping was gesignaleerd bij een tankstation in de buurt van Nijmegen. De politie bekeek de camerabeelden van het tankstation en wisten zo Mamuka K. te identificeren. Daarnaast bleek uit het politieonderzoek dat Mamuka K. een week voor de uitbraak een slijptol had gehuurd onder zijn eigen naam.

Ster advertentie
Ster advertentie