Up 2 Date

Is dit de toekomst? Eerste baby geboren met drie biologische ouders

  1. Newschevron right
  2. Is dit de toekomst? Eerste baby geboren met drie biologische ouders

In Mexico is het eerste kindje geboren dat drie biologische ouders heeft. Het jongetje heeft de genen van zijn vader en moeder, maar ook een klein deel van een donorvrouw. De Jordaanse ouders proberen al twintig jaar een gezond kind te krijgen, maar de moeder heeft een genetische aandoening. Hierdoor verloor ze al twee keer eerder een kindje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

drie-ouder techniek

De moeder heeft het syndroom van Leigh, waardoor het zenuwensysteem wordt verstoord. Door het DNA van een derde persoon te gebruiken, kon de ziekte worden uitgeschakeld. Alle kenmerken van de biologische zijn overgeplant in een donoreicel, behalve het gen met de erfelijke aandoening. Het DNA van de moeder werd hersteld door het verkeerde DNA-deel te vervangen door een gezond stukje van een andere vrouw. De donoreicel werd bevrucht door met het zaad van de vader.

Toekomst

Via deze behandeling zouden genetische ziekten in de toekomst kunnen worden uitgesloten. Er zijn echter nog veel tegenstanders en de techniek is alleen in Groot-Brittannië toegestaan.

Verboden

Het kindje werd vijf maanden geleden al geboren, maar de geboorte werd dinsdag pas bekendgemaakt. Het kind werd geboren in Mexico, maar de artsen waren Amerikaans. De techniek is daar verboden. De behandeling is correct verlopen, maar de artsen gingen wel om alle regels en afspraken heen.

Ethisch debat

Naar alle waarschijnlijkheid zal er snel weer een ethisch debat volgen over dit soort behandelingen. Het aangepaste deel van het DNA wordt gezien als minder essentieel voor de identiteit als het kern-DNA. Toch is het principe hetzelfde: de ingreep verandert de genen van het kind.

Update: Morad & Shay spraken hierover met George van Hal, wetenschapsjournalist van New Scientist. Luister het interview hieronder terug:

Ster advertentie
Ster advertentie