Up 2 Date

'Werknemers goedlopende winkels moeten meer loon krijgen'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. 'Werknemers goedlopende winkels moeten meer loon krijgen'

Zit jij ieder weekend achter de kassa en zie je de ene na de andere klant afrekenen? Dan komt er misschien goed nieuws aan wat betreft je salarisstrookje. Achter de schermen wordt er namelijk hard gelobbyd voor een hoger loon voor werknemers van winkels met een hoge omzet.

Meer loon

Vakbond FNV wil namelijk een loonsverhoging van 5 procent voor het personeel van winkels die tijdens de coronacrisis goed hebben gedraaid. Volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen (Handel) verdienen winkelmedewerkers rond de 10 euro per uur. "Jongeren verdienen vaak nog minder. Het is tijd voor waardering, al het applaus van de afgelopen tijd mag niet vrijblijvend zijn." De loonsverhoging is volgens Vermeulen "voor de werkers in vitale beroepen met een laag salaris tevens een grote stap richting een leefbaar loon van 14 euro per uur".

Hogere omzet

De vakbond doet zijn beklag over het feit dat bij veel winkels de omzet behoorlijk hoger is dan in dezelfde periode vorig jaar, maar dat werknemers hier niet de vruchten van plukken. "De Wibra deed het goed. In sommige weken lag de omzet 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, soms zelfs een stijging van 40 procent. Als dank heeft de directie van de Wibra het personeel laten weten dat zij een ijsje mogen kopen."

Bouwmarkten

Ook bouwmarkten worden hierbij genoemd. "Alleen al bij Hornbach lag de omzet 18 procent hoger, blijkt uit cijfers van het bedrijf zelf. In andere bouwmarkten zoals InterGamma en Praxis was het ook heel erg druk. Het is tijd dat deze werkgevers over de brug komen," aldus de bestuurder.

Ster advertentie
Ster advertentie