Up 2 Date

Johan Derksen weigert sorry te zeggen tegen Habtamu de Hoop: "Interesseert me geen reet"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Johan Derksen weigert sorry te zeggen tegen Habtamu de Hoop: "Interesseert me geen reet"

Johan Derksen weigert sorry te zeggen voor zijn uitspraken over Kamerlid Habtamu de Hoop. Dat maakte de analist woensdag duidelijk in het programma Vandaag Inside.

Opmerking over Habtamu de Hoop

In het dagelijkse praatprogramma Vandaag Inside werd dinsdag aangehaald dat CDA-minister Hugo de Jonge achttien miljoen euro vrij wil maken voor de ontwikkeling van de Friese taal. Een van de voorstanders van dat plan is Habtamu de Hoop. Het 25-jarige Kamerlid werd geboren in Ethiopië en kwam na een paar maanden met zijn adoptieouders naar Nederland. Hij woont nagenoeg zijn hele leven al in Friesland. Toch zei Derksen dinsdag dat De Hoop geen echte Fries kan zijn, wat leidde tot grote ophef. Hij doelde namelijk op zijn huidskleur en roots. "Ik ben toch ook geen Surinamer", was zijn argument.

In de aflevering van woensdag maakte Johan Derksen duidelijk dat hij geen spijt heeft van zijn uitspraken. "Ik kende zijn achtergrond niet", lichtte hij toe in Vandaag Inside. "Ik zag een jongen met een Afrikaanse achtergrond die de Friese taal gaat staan promoten. Ik zou een hypocriete lul zijn als ik hier excuses ga aanbieden, want het was niet racistisch bedoeld. Het was gewoon een opmerking."

Derksen weigert sorry te zeggen

Zijn uitleg zorgde lang niet bij iedereen voor begrip. Zo maakte tafelgast Lilian Marijnissen duidelijk dat een opmerking ook racistisch kan zijn zonder dat het zo is bedoeld. "Het was een opmerking zoals we die iedere uitzending maken", reageerde Derksen. "Ik sta achter mijn woorden. Wat anderen daarvan vinden, interesseert mij geen reet." Volgens de analist heeft hij geen reden om zijn woorden over Habtamu de Hoop terug te nemen. Hij vreest dan ook niet voor eventuele consequenties. "Er zijn twee mensen die over mij oordelen: de rechter en John de Mol."

Meerdere partijen overwegen aangifte te doen tegen Talpa. Verschillende nieuwsmedia hebben contact opgenomen met de televisieproducent en John de Mol voor een reactie. Tot op heden zijn zij niet bereikbaar geweest voor commentaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie