Naar homepage
Up 2 Date

Rotterdamse politiechef: 'Jongeren zorgen voor steeds meer overlast'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rotterdamse politiechef: 'Jongeren zorgen voor steeds meer overlast'

De politie in Rotterdam heeft haar handen vol aan jongeren die overlast veroorzaken. Volgens politiechef Fred Westerbeke komt dit vooral omdat sommige jongeren uit verveling steeds vaker op straat rondhangen. Door de toenemende overlast heeft de politiechef ouders opgeroepen om beter op hun kinderen te letten.

Coronamaatregelen

Westerbeke ziet een sterk verband tussen de coronamaatregelen en het aantal jongeren dat overlast veroorzaakt. In de eerste helft van dit jaar kreeg de Rotterdamse politie tot 30 procent meer meldingen binnen over jongeren die overlast veroorzaken. "Dat is een direct gevolg van de coronamaatregelen," vertelt Westerbeke aan het Algemeen Dagblad. "Nu het kabinet strengere maatregelen neemt, stromen de meldingen wederom binnen." Het toenemende aantal meldingen ligt echter niet alleen aan de hangjongeren: door het thuiswerken ervaren mensen sneller en vaker overlast.

Verveling

Het gaat volgens Westerbeke niet om alle jongeren, maar om verveelde jongeren die 'een uitlaatklep zoeken'. "Ze kunnen niet naar de horeca, zijn misschien hun baan verloren of mogen niet sporten. Ik snap dat ze dan iets zoeken, maar buiten samenkomen mag nu simpelweg niet.”

Vaak hangen deze jongeren rond bij trapveldjes in hun wijk of onder viaducten. "De meesten stappen bij elkaar vandaan als de politie dat vraagt. Maar de laatste weken hebben agenten steeds vaker op moeten treden. Boetes uitdelen is geen hobby van ons, maar soms moet een overtreder gewoon voelen. Daarom hebben we de laatste tijd meer jongeren beboet", vertelt Westerbeke.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Extra druk

Hoewel de politie in Rotterdam het al ontzettend druk heeft, is er volgens Westerbeke voorlopig geen zicht op een rustigere periode. Hij verwacht dat de mogelijke avondklok de druk op de politie zal vergroten, maar dat ook de jaarwisseling zwaarder zal worden dan normaal. Er is dit jaar namelijk voor het eerst een vuurwerkverbod in Rotterdam en de politie verwacht dat zij daarom extra zullen moeten handhaven.

Daarom doet Westerbeke een oproep aan ouders om de komende tijd beter op hun kinderen te letten: "Ik snap dat je je kind niet kan opsluiten, maar ik vind ook dat je als ouder een verantwoordelijkheid hebt. Sommige ouders hebben geen idee waar hun kind uithangt." Ook hoopt hij dat ouders hun kinderen bezighouden tijdens de jaarwisseling: "Verzin iets om thuis te doen en kom met alternatieven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie