Up 2 Date

Burgemeesters willen landelijk messenverbod voor jongeren

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Burgemeesters willen landelijk messenverbod voor jongeren

Ruim 70 procent van de burgemeesters wil een messenverbod voor jongeren. Ze maken zich namelijk zorgen over het toenemend aantal steekincidenten onder jongeren. Dit blijkt uit een onderzoek van NOS.

Er is aan 194 burgemeesters gevraagd naar hun kijk op de messenproblematiek, hoe de situatie in hun gemeente is, wat voor incidenten ze hebben meegemaakt en hoe ze de handhaving van een verbod voor zich zien. In de afgelopen jaren is het aantal steekincidenten namelijk flink gestegen.

Verkoop onder jongeren

Het grootste gedeelte gaf aan een voorstander te zijn van een verbod op het dragen van een mes. Er waren ook burgemeesters die aangaven dat er een verbod moet komen op de verkoop van messen onder jongeren. In sommige gemeentes geldt een verbod van het dragen van een mes al, maar het lijkt burgemeesters duidelijker om in het hele land één lijn hierin te trekken.

Handhaving

In het onderzoek gaven de burgemeesters ook aan hoe zij de handhaving van zo’n messenverbod voor zich zien. Bijna 80 procent die voorstander is van het verbod gaf aan dat ze een kluisjescontrole op scholen zouden invoeren. Maar liefst 58 procent liet weten dat preventief fouilleren op straat een uitkomst zou kunnen zijn.

Steekwapens

Het dragen van steekwapens als vlindermessen en stiletto’s is bij wet verboden, maar het is op straat toegestaan om een mes korter dan 28 centimeter op zak te hebben. De politie mag een mes wel in beslag nemen als het duidelijk is bedoeld om letsel bij anderen aan te brengen.

Ster advertentie
Ster advertentie