Up 2 Date

Oproep aan winkels: "Verkoop geen messen aan kinderen"

foto: Politie Zaanstreek
  1. Newschevron right
  2. Oproep aan winkels: "Verkoop geen messen aan kinderen"

Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad, heeft een oproep gedaan aan verschillende winkels om geen messen te verkopen aan kinderen. Hamming maakt zich grote zorgen over de groeiende trend van jongeren die steekwapens bezitten. Met zijn oproep richt hij zich op grote winkelketens als de Blokker, HEMA, Xenos en IKEA.

Besluit Action

De oproep van Hamming komt nadat winkelketen Action deze week bekendmaakte al sinds juni geen messen meer te verkopen aan kinderen onder de 16 jaar. Die regel geldt in alle 400 filialen in Nederland. Het besluit kwam meteen nadat een wijkagent uit Zaandam een melding maakte. De politie trof dit voorjaar namelijk in korte tijd meerdere minderjarigen aan met messen op zak. Die bleken allemaal afkomstig van de Action.

"Wij kregen in juni een signaal van een wijkagent dat hij in Zaandam meerdere minderjarige had aangetroffen met een mes op zak dat ze hadden gekocht bij Action", laat een woordvoerder van de Action weten aan NH Nieuws. "Wij hebben direct actie ondernomen en besloten om deze niet meer te verkopen aan personen onder de 16 jaar."

'Volg het voorbeeld van de Action'

Hamming is blij met de beslissing van de Action en hoopt dat andere grote winkelketens hier een voorbeeld aan nemen. "Beste mensen van Nederlandse warenhuizen, volg het voorbeeld van de Action: verkoop geen messen aan kinderen!", laat hij via Facebook weten. "Zo levert ook u uw bijdrage aan het terugdringen van wapenbezit onder onze jeugd."

Wapenbezit gedaald

Ook de politie merkt de effecten van het besluit van de Action. Het bleek namelijk een succesvolle te zijn. "De ervaring leert dat wij na deze actie, maanden later, geen mes meer hebben aangetroffen van de Action bij minderjarigen. Het wapenbezit onder jongeren is door deze actie duidelijk gedaald", schrijft de politie Zaanstreek op Facebook.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie