Up 2 Date

Australische provincies roepen noodtoestand uit om bosbranden

foto: AFP: Kelly-ann Oosterbeek
  1. Newschevron right
  2. Australische provincies roepen noodtoestand uit om bosbranden

In Australië is er in verschillende oostelijke provincies de noodtoestand uitgeroepen. De regio wordt al dagenlang geteisterd door bosbranden. Vanwege de verwachte weersomstandigheden zet Australië zich nu schrap voor mogelijk de 'gevaarlijkste bosbrandweek die het land ooit gezien heeft'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodtoestand

De noodtoestand werd uitgeroepen in de provincies Queensland en New South Wales en geldt voor de komende zeven dagen. Door de noodtoestand kunnen brandweerlieden beter te werk gaan. Ze krijgen dan meer bevoegdheden. De brandweer mag dan bijvoorbeeld evacuaties forceren en wegen afsluiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verwoest

Door de natuurbranden zijn er sinds vrijdag drie mensen om het leven gekomen en 150 woningen verwoest. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. In totaal is er al 8500 vierkante kilometer aan land verwoest, een gebied zo groot als de provincies Gelderland en Overijssel samen.

Droge winter

Bosbranden komen wel vaker voor in Australië. Dit jaar zijn er veel meer branden dan de afgelopen jaren. Dat komt door de extreem droge winter die het land nu meemaakt. De laatste maanden is er vrijwel geen regen gevallen.

Ster advertentie
Ster advertentie