Up 2 Date

"Boerkini juist bedoeld om moslima's vrijheid te geven"

  1. Newschevron right
  2. "Boerkini juist bedoeld om moslima's vrijheid te geven"

De boerkini is juist bedoeld om moslima's vrijheid te geven en niet om het weg te nemen. Dat zegt de ontwerpster Aheda Zanetti tegen de Britse krant The Guardian. "Maar iedere bescheiden vrouw kan het dragen, een Christen, Jood, Hindoe, iemand met huidkanker of een pas bevallen moeder die geen bikini wil dragen."

Kracht

De islamitische Aheda zocht in 2004 een manier om haar nichtje te laten sporten, omdat zij zelf als jong meisje dat nooit heeft kunnen doen. Toen ze het zelf uittestte tijdens haar eerste keer in een openbaar zwembad besefte ze pas wat het echt betekende: " Ik dook erin en ik voelde vrijheid, ik voelde kracht, het voelde alsof het zwembad van mij was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Racisme

Nu in Frankrijk in verschillende steden de boerkini verboden is, hoopt de ontwerpster dat het kritiek op de boerkini niet komt door racisme. "Jullie [mensen met kritiek] hebben het verkeerd begrepen. Dit kledingstuk symboliseert vermaak, geluk, plezier, fitness en gezondheid. En nu eisen zij dat vrouwen van het strand afgaan en terug de keuken in?"

Meer Winst

Alle commotie rondom de kuise badpak heeft in ieder geval één voordeel opgeleverd. De verkoop van de boerkini is onder moslims en niet moslims erg gestegen. Afgelopen zondag verkocht zij zes keer meer dan op een 'normale' zondag.

Verbazing

Onder voorstanders is er veel verbazing, maar gelukkig ook hulp. De rijke Franse zakenman Rachid Nekkaz heeft aangeboden alle toekomstige boetes voor de boerkini's te betalen, zoals hij eerder ook deed voor de boerka. De Brits-Egyptische vlogger Dina Tokio sprak zich eerder al uit over het verbod van de boerkini.

Ster advertentie
Ster advertentie