Up 2 Date

Kindertelefoon kreeg tijdens pandemie twee keer zoveel vragen over sexting

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kindertelefoon kreeg tijdens pandemie twee keer zoveel vragen over sexting

De Kindertelefoon heeft tijdens de jaren van de coronapandemie twee keer zoveel gesprekken gevoerd over sexting en online seksueel grensoverschrijdend gedrag dan in de periode ervoor. Zo kwamen er vooral veel meer vragen binnen over chantage of bedreiging met (naakt)foto's.

Schaamte

In ruim de helft van de gesprekken over deze onderwerpen geven kinderen aan spijt te hebben van online verschenen naaktbeelden. Soms zijn die ook onder dwang verspreid. Volgens de Kindertelefoon voelen veel kinderen angst en schaamte als het om dit soort onderwerpen gaat. Zo geven ze bijvoorbeeld zichzelf onterecht de schuld als er iets mis gaat.

"Iets wat begint als een onschuldige flirt op social media kan eindigen in dreiging en chantage. Het merendeel van de kinderen durft het niet met ouders te bespreken en is bang dat ze erachter komen", aldus directeur Roline de Wilde. Ze benadrukt dat het daarom belangrijk is dat ouders met hun kinderen praten over deze onderwerpen en laten weten dat hun kinderen hierover bij ze terechtkunnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanaf jonge leeftijd aanleren

De cijfers van de Kindertelefoon worden bekendgemaakt aan het begin van 'De week van de Lentekriebels', een themaweek waarmee op basisscholen aandacht wordt besteed aan relaties, seksualiteit en weerbaarheid. Dit jaar is het thema 'Je lijf is van jou'.

"We willen kinderen vanaf een jonge leeftijd aanleren dat je moet checken of iemand het oké vindt wat je doet. Je moet toestemming hebben van de ander, voordat je hen aanraakt of iets toestuurt", zegt Elsbeth Reitzema van kenniscentrum Rutgers tegen de Volkskrant. "Maar we willen kinderen ook leren dat het nooit hun schuld is als iemand hun grenzen over gaat."

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie