Up 2 Date

RIVM wil dat Nederlanders 'het nieuwe normaal' normaal gaan vinden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. RIVM wil dat Nederlanders 'het nieuwe normaal' normaal gaan vinden

Nederlanders moeten zich realiseren dat het zogenoemde 'nieuwe normaal', normaal gaat worden. Die wens heeft de algemeen directeur van het RIVM, Hans Brug, zondag uitgesproken in het programma Buitenhof.

Nieuwe normaal

De huidige coronaregels zijn een blijvertje, volgens de directeur. Volgens hem moeten Nederlanders zich realiseren dat richtlijnen als geen handen schudden, anderhalve meter afstand houden en vaak je handen wassen de nieuwe standaard zijn. "Naarmate deze situatie langer duurt, hoeft het volgen van deze regels niet moeilijker te worden, omdat mensen er ook gewend aan raken," aldus de directeur. Volgens Brug zijn er naast het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus ook andere voordelen. Zo verkleint bijvoorbeeld ook de kans dat je diarree oploopt, aangezien handen beter worden gewassen voor het bereiden van eten.

Nederlanders houden zich aan de regels

Gelukkig blijkt dat Nederlanders zich goed aan de regels houden. Uit onderzoek van het RIVM onder 90.000 Nederlanders blijkt dat verreweg de meeste Nederlanders zich goed houden aan de coronaregels en het ook goed kunnen volhouden. Voor veel mensen is bijvoorbeeld het afstand houden inmiddels al een gewoonte geworden.

Tweede golf

De directeur benadrukt dat een mogelijke tweede golf in coronabesmettingen nog altijd een optie is. Volgens hem zal dit afhangen van de mate waarin Nederlanders zich aan de basisregels blijven houden. "We moeten gaan leven met het virus."

Ster advertentie
Ster advertentie