Up 2 Date

Boetes en taakstraffen geëist tegen bedreigers journaliste Clarice Gargard

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Boetes en taakstraffen geëist tegen bedreigers journaliste Clarice Gargard

Het Openbaar Ministerie heeft boetes en taakstraffen geëist tegen de vier personen die journaliste Clarice Gargard hebben bedreigd. Toen Clarice in 2018 een livestream hield tijdens de Sinterklaasintocht in Amstelveen, postten de personen haatreacties en bedreigingen in de comments. Vandaag stonden zij daarvoor terecht.

Boetes en taakstraffen

Deze en volgende week staan er in totaal 25 mensen terecht, onder wie 4 mensen die vandaag al voor de rechter moesten verschijnen. Het OM heeft tegen 2 van hen een taakstraf van 30 uur geëist. Van de andere twee eist het OM een boete van 350 euro voor "opruiing tot een strafbaar feit".

'Zweep erover'

De verdachten die terechtstonden hadden meerdere dreigementen aan Clarice geuit. Zo schreven zij onder haar livestream: "Bom erop", "Jammer dat ze de slavernij hebben afgeschaft, ik zou de zweep erover halen. Stelletje NSB'ers. Kan daar geen vrachtwagen over heen rijden" en "Hoe laat gaan we? Walsen we er even overheen". De NRC-columniste besloot naar aanleiding van deze comments aangifte te doen.

'Beladen zitting door Akwasi-rel'

De zitting was extra beladen omdat het OM Amsterdam deze week besloot officier van Justitie Jacobien Vreekamp van de zaak te halen. Zij was in opspraak gekomen nadat bekend werd dat zij degene was die het besluit had genomen Akwasi niet te vervolgen voor zijn opruiende uitspraken op de Dam. Dit werd door sommigen als ongepast geacht omdat de vrouw banden had met Kick Out Zwarte Piet-voorman Mitchell Esajas en haar onafhankelijkheid daarmee in twijfel werd getrokken. Het OM Amsterdam verwerpt deze beschuldigingen en bevestigt dat er geen moment sprake was van conflicterende belangen, maar besloot haar wel van Clarice's zaak af te halen om meer controverse te voorkomen.

Clarice niet tevreden over verloop

Clarice was absoluut niet blij met die beslissing en ontstemd over het feit dat zij hierachter kwam via een bericht in het AD. Op Twitter uit zij haar ongenoegen hierover. "Are you fucking kidding me? What the fuck heb ik met bizarre extreemrechtse frames te maken dat iedereen reproduceert", vroeg zij zich zondagavond hardop af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Advocaat zeer kritisch

Tijdens de rechtszitting vroeg Clarice's advocaat Sidney Smeets de rechter de zaak uit te stellen, omdat Clarice door de last-minute wijzigingen geen vertrouwen meer heeft in de nieuwe aanklager. De rechtbank wees dit verzoek echter af, waarop de journaliste de zitting uit onvrede heeft verlaten.

'Ik hoef er zo niet bij te zijn'

De eerdere officier had al veel kennis van de zaak, aangezien deze al maandenlang aan haar was toegewezen. Op Twitter spreekt Clarice schande over het verloop. "Deze zaak is ook in politieke context geplaatst waarin die niet thuishoort en kan invloed hebben op uitspraak en we zijn vrij respectloos behandeld", stelt ze. Omdat de officier het daar niet mee eens was, heeft ze geen vertrouwen meer in de rechtszaak. "Fijn dat zaak doorgaat maar het was al erg moeilijk allemaal, ik hoef er zo niet bij te zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het proces zal in de loop van deze week verdergaan.

Ster advertentie
Ster advertentie