Up 2 Date

Akwasi neemt afstand van Zwarte Piet-uitspraak en wordt niet vervolgd

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Akwasi neemt afstand van Zwarte Piet-uitspraak en wordt niet vervolgd

Akwasi wordt niet vervolgd voor zijn Zwarte Piet-uitspraak tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam. Het Openbaar Ministerie heeft wel bepaald dat de uitspraak opruiend en daarmee strafbaar is, maar omdat hij er publiekelijk afstand van heeft genomen, wordt de zaak voorwaardelijk geseponeerd. "Hierbij stuur ik jullie een verklaring over mijn uitspraken. Ik hoop dat we deze kwestie hiermee kunnen afsluiten", schrijft Akwasi op social media.

'Tegen elke vorm van geweld'

Akwasi deelt op social media een bericht waarin hij aangeeft afstand te doen van de uitspraak "op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht". Hij schrijft onder andere dat zijn woorden ten onrechte zijn geïnterpreteerd als een aankondiging van geweld tegen als Zwarte Piet verklede mensen. "Ik ben tegen elke vorm van geweld en dat geldt ook voor geweld tegen Zwarte Piet." In het bericht zegt hij ook afstand te doen van de oude tweets die vorige week ter sprake kwamen.

Debat

Akwasi geeft aan dat hij niet langer wil dat de discussie over hem gaat in plaats van over het echte probleem: Zwarte Piet en racisme. "Ik wil dit graag achter me laten, omdat ik niet wil dat de genoemde controverse rondom mijn persoon het debat over Zwarte Piet blijft domineren. Een debat dat uiteindelijk overigens zonder enige twijfel zal leiden tot het verdwijnen van het karikaturale stereotype Zwarte Piet die we op sommige plaatsen in Nederland helaas nog zien."

"Als geboren Nederlander hoop ik dat wij elkaar in mildheid en in genade zullen blijven ontmoeten en elkaar vinden in wat ons bindt, en niet in wat ons uiteendrijft."

Aangifte

Na Akwasi's uitspraak van 1 juni deden 44 mensen aangifte tegen de rapper. In een gesprek met zijn advocaat en de officier van justitie kreeg Akwasi eind augustus te horen dat de zaak voorwaardelijk geseponeerd zou worden als hij zijn woorden terug zou nemen. Dat heeft hij nu dus gedaan. Akwasi deed na de speech zelf ook aangifte, omdat hij meerdere malen werd bedreigd.

Ster advertentie
Ster advertentie