Up 2 Date

Inspirerende prestatie: Bergbeklimmer zonder onderbenen bereikt de top van de Mount Everest

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Inspirerende prestatie: Bergbeklimmer zonder onderbenen bereikt de top van de Mount Everest

Het bereiken van de top van de Mount Everest is al een enorme uitdaging op zich. Maar stel je eens voor dat je dat doet zonder onderbenen. De Nepalese bergbeklimmer Hari Budha Magar heeft dat daadwerkelijk gedaan. Hij is de allereerste persoon zonder onderbenen die de top van de Mount Everest heeft bereikt.

Naar de top

Op vrijdag om 15.00 uur bereikte de Nepalese Hari Budha Magar de top van de hoogste berg ter wereld. Hij begon op 17 april aan de klim, met begeleiding van ervaren klimmers. Deze prestatie kwam precies 13 jaar nadat hij beide onderbenen verloor bij een ongeluk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Depressie en verslaving

In 2010 verloor Hari Budha Magar beide onderbenen toen hij als korporaal diende in een Brits Gurkha-regiment, door een bermbomexplosie in Afghanistan. Het Britse Gurkha-regiment is een elite legerregiment bestaande uit Nepalese soldaten. In een interview met The Guardian deelt hij zijn verhaal: ''Ik dacht dat mijn leven voorbij was'', vertelt hij. ''Ik ben opgegroeid in Nepal en zag hoe mensen met een handicap in afgelegen dorpen behandeld werden. Velen geloven nog steeds dat een handicap een straf is uit een vorig leven en dat je anderen tot last bent. Ik geloofde dat ook, omdat dat mijn overtuiging was terwijl ik opgroeide.'' Hij geeft toe dat hij in die tijd worstelde met alcoholverslaving en depressie. Hij zegt: ''Het was een zware periode. Ik dronk te veel om mijn pijn en emoties onder controle te houden, en ik heb zelfs een paar keer geprobeerd om zelfmoord te plegen.''

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Obstakels

Magar vond opnieuw betekenis in het leven door zichzelf het doel te stellen om de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, te beklimmen. Hij moest alleen eerst een ander obstakel overwinnen: er gold een verbod voor blinde mensen en mensen met dubbele amputaties om de beklimming te wagen, vanwege het streven van de Nepalese overheid om het aantal sterfgevallen op de berg te verminderen.

Samen met andere klimmers en organisaties voor mensen met een handicap stapte Magar in 2018 naar het Hooggerechtshof van Nepal om het verbod op het beklimmen van de Everest voor mensen met een handicap aan te vechten en te laten opheffen. Als gevolg daarvan kon Magar op 17 april aan zijn tocht beginnen, nadat het verbod officieel was doorbroken. ''Ik kijk er nu vooral naar uit om tijd door te brengen met mijn familie'', zegt Magar. "Maar daarna wil ik terugkeren naar Afghanistan, naar de plek waar ik mijn benen verloor. Ik wil 'dank je wel' zeggen. Zonder het verlies van mijn benen zou ik de Everest niet hebben beklommen. Wat er ook gebeurt, gebeurt uiteindelijk voor het goede.''

Quote

Ik dacht dat mijn leven voorbij was.

Hari Budha Magar

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog een wereldrecord

Vorige week werd er ook een wereldrecord behaald. De 53-jarige Kami Rita uit Nepal beklom maar liefst 27 keer de Mount Everest. Sinds 1994 werkt hij als berggids in Nepal voor internationale bedrijven die beklimmingen in de Himalaya organiseren. In 2014 overleefde hij een grote lawine waarbij 14 anderen om het leven kwamen.

Ster advertentie
Ster advertentie