Up 2 Date

Korpschef Indonesische politie ontslagen na voetbaldrama met 125 doden

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Korpschef Indonesische politie ontslagen na voetbaldrama met 125 doden

De korpschef van de Indonesische politie in de stad Malang, waar afgelopen weekend 125 mensen om het leven kwamen bij een voetbalwedstrijd, is ontslagen. Dat meldt NU.nl. Ook zijn er negen politieagenten op non-actief gesteld.

Ethische overtredingen

"Op aanwijzing van de nationale politiechef heeft de politiechef van Oost-Java negen agenten geschorst. Naar hen wordt allemaal onderzoek gedaan", zei een politiewoordvoerder volgens NU.nl. Tot op heden zijn 28 agenten ondervraagd op verdenking van "ethische overtredingen".

Onafhankelijk onderzoek

De Indonesische minister van Veiligheid liet maandag al weten een onafhankelijk onderzoek te starten om na te gaan wat er precies is misgegaan. De autoriteiten beloofden er als aan te doen om de aanstichters van de rellen op te sporen en de politie werd opgeroepen om de daders te identificeren en te straffen. Ook zei de minister dat de politie de eigen "veiligheidsprocedures" kritisch moet nalopen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Traangasgranaten

In totaal zijn er zeker 125 mensen overleden bij het drama, waarvan minimaal 32 kinderen. De rellen ontstonden nadat voetbalclub Arema op eigen veld met 3-2 had verloren. De supporters van de club stormden vervolgens woedend het veld op. De politie probeerde de rellen tegen te gaan door op het veld en de tribunes traangasgranaten af te vuren.

Honderden mensen naar ziekenhuis

Duizenden bezoekers zouden door het traangas last hebben gekregen van ademhalingsproblemen. Er werden ook mensen onder de voet gelopen toen er paniek uitbrak. Honderden voetbalsupporters zijn naar het ziekenhuis gebracht. 34 mensen overleden in het stadion, de rest onderweg naar of in het ziekenhuis. Onder de doden zijn ook twee agenten van de Nationale Politie.

Ster advertentie
Ster advertentie